Филм „Паразит“ на РТС-у, премијера која ће ући у историју

Гледаоци РТС-а су имали ексклузивну прилику да уочи званичне церемоније доделе признања Америчке академије погледају јужнокорејски филм „Паразит“ који је освојивши четири Оскара постао преседан за девет деценија постојања ове награде.

Паразит је најбољи филм и прво у историји страно остварење које је освојило признање у тој категорији. Редитељ Бонг Џун Хо проглашен је за најбољег редитеља, а као што се и очекивало, Паразит је проглашен и за најбољи филм ван енглеског говорног подручја. Оскар је додељен и Бонг Џун Хоу и Хан Јин Вону за најбољи оригинални сценарио.

Паразит је био номинован у шест категорија, а поред четири освојена Оскара, већ је овенчан Златном палмом и Златним глобусом.

Захваљујући директору дистрибутерске куће „Мегаком филм“ Игору Станковићу, РТС је имао ексклузивну прилику да својим гледаоцима прикаже ово значајно филмско остварење, које се још приказује и у биоскопима. 

„РТС је и раније премијерно емитовао филмове који су били у трци за ову награду. Не само да ми је драго да се ове године десио преседан и да је Паразит први страни филм који је освојио признање Америчке филмске академије за најбољи филм, већ се радујем и што је РТС предвидео победника и одабрао да управо тим остварењем обрадује гледаоце у Србији уочи доделе Оскара“, објашњава уредник Филмског програма РТС-а, Никола Попевић, како се одлучио да управо овај филм одабере као својеврстан увод у пренос доделе Оскара.

Црна комедија Паразит смештена у савремено доба Јужне Кореје испитује огромне класне разлике суграђана Сеула и без много напора премешта сам ток приче из комичних сцена ка напетом трилеру, живо приказујући тренутке очаја тренутног капитализма.

Радња филма прати породицу Ким која живи у сиротињском подрумском стану у Сеулу. Мајка, отац и двоје одрасле деце немају посао и сналазе се како знају. Раде једнократне послиће, рачуне не плаћају, па су им телефони искључени, јуре бесплатни вајфај комшија, а прозор им гледа на уличицу у којој уринирају пијанци.

Када син добије прилику да даје часове енглеског ћерки богаташке породице Парк, они веома лукаво један по један, уз помоћ сплетки, долазе до различитих послова код Паркових. Господин и госпођа Парк су јапији и задовољни су ангажманом Кимових, не знајући да су они у крвном сродству.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво