Može li se „Avala film“ vratiti na staze nekadašnje slave

Filmski studio u Košutnjaku sagrađen je posle Drugog svetskog rata i bio je predviđen za produkciju oko 40 igranih filmova godišnje. Kompleks od 30.000 kvadratnih metara bio je interesantan inostranim producentima. Da li je moguće da se „Avala film“ vrati na puteve stare slave?

Prvo ostvarenje rađeno u „Avala filmu“ bilo je „Slavica“, 1947. godine. Posle toga, snimljeno je na stotine filmova i serija, među kojima su najpoznatiji Ljubav i moda, Prekobrojna, Marš na Drinu, Orlovi rano lete, Skupljači perja, Povratak otpisanih, Bolji život, Mi nismo anđeli i mnogi drugi.

Filmski studio u Košutnjaku sagrađen je posle Drugog svetskog rata i bio je predviđen za produkciju oko 40 igranih filmova godišnje. 

U tom periodu, u „Avala filmu“ svi projekti montirani su isključivo u velikom, dobro izolovanom i profesionalnom tonskom studiju. 

Danas je „Avala film“ primamljiv i domaćim i stranim producentima. U Srbiji, zemlji koja ima bogatu filmsku tradiciju, strane produkcije potrošile su 32 miliona evra za svoje projekte, ali u ovoj filmskoj kući, osnovanoj 1946. godine, smatraju da to može da bude mnogo više.

„Sve je vezano za kapacitet studija i, naravno, broj profesionalnih radnika koji pružaju usluge stranim produkcijama. Mi smo krenuli da radimo na programu obrazovanja potencijalnih saradnika u stranim produkcijama“, objasnio je Peter Dajko, direktor „Avala filma“.

Podizanje novog filmskog studija trebalo bi da počne već sledeće godine. Na ovom prostoru planirana je i izgradnja 30.000 kvadratnih metara novog kompleksa poslovnih objekata, a predviđeno je da se u nekadašnjem Studiju 4, u kojem je sniman i Andergraund, organizuju i različiti kulturni događaji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво