Ovenčana sa dva Zlatna globusa, „1917“ stiže i u naše bioskope

Film „1917“ reditelja Sema Mendesa, koji je osvojio dva Zlatna globusa, kao i deset nominacija za nagradu Oskar, stigao je u domaće bioskope.

Kako se definiše heroizam? Više od stoleća, filmovi su oblikovali kolektivnu ideju o idividualcima i akcijama koje ih kvalifikuju, izdižući ih izvan dosega običnih smrtnika. Sa 1917. Sem Mendes razbija te predrasude, predstavljajući dan u Prvom svetskom ratu kroz vizuru dva obična britanska vojnika, u tumačenju Din-Čarlsa Čepmana i veličanstvenog Džordža Mekeja.

Podrazumeva se da dobar deo heroizma čini hrabrost. Međutim, ta hrabrost nije isto što i odsustvo straha. Postoje scene u kojima su protogonisti ophrvani panikom, preplašeni, u suzama. Njihov zadatak – isporučiti poruku koja će spasiti živote 1.600 britanskih vojnika – podrazumeva hrabrost koja će ih provući kroz bojno polje u sred bela dana i suočiti sa neprijateljem, oči u oči. Strah i napetost koju isijavaju sa platna čini ih samo uverljvijima.

Ova drama izgleda kao da je snimljena iz jednog jedinog kadra, koji gledaoca smešta direktno u rovove i napuštene nemačke bunkere, nabujalu reku i razrušeni grad obasjan vatrenom stihijom.

Prava zvezda filma je direktor fotografije Rodžer Dikins, ovenčan Zlatnim globusom. Sa pedantnom pažnjom posvećenom svakom detalju, Dikins i Mendes omogućavaju pogled i sa tla i sa neba, vodeći publiku iz središta haosa do pozicije boga.

No najupečatljivi su momenti mira koji gledaoca suočavaju sa jednostavnom, ljudskom cenom rata. To se najbolje vidi kroz beskrajno izražajne Mekejove oči, koje istovremeno isijavaju uništenu nevinost i tešku iscrpljenost – fatalizam i nadu. O glumačkoj podeli najbolje govori činjenica da su Kolin Firt, Benedikt Kambrbeč i Endrju Skot odlične epizode u pozadini jedne tragične ljudske priče.

Teatralnost je zagarantovana u ovom hrabrom remek-delu, kao i napetost ispunjena šokom i iznenađenjima, koji ovaj film preporučuju baš za veliko platno.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво