Златни глобуси Сему Мендeзу и његовом филму „1917“

На 77. церемонији доделе филмске награде Златни глобус, само месец дана после премијере, тријумфовао је британски филм „1917“.

Биоскопска публика није остала изневерена на синоћној додели престижне филмске награде, Златни глобус, мада се страховало да ће победу однети филм у продукцији платформе за стриминг. Међутим, главно признање, за најбољи филм, додељено је филму 1917, а редитељу Сему Мендeзу Златни глобус за режију.

Главна глумачка признања припала су, очекивано, Хоакину Финиксу за улогу у филму Џокер и Рене Зелвегер за улогу Џуди Гарланд.

Златни глобус за сценарио припао је Квентину Тарантину и његовом Било једном у Холивуду, а Бреду Питу признање за најбољег глумца у споредној улози.

Признање за најбољу телевизијску драмску серију припало је ХБО-у за црнохуморну серију Наслеђе (Succession) и за најбољу мини ТВ серију, серији Чернобиљ.

Најбољи филм ван енглеског говорног подручја је јужнокорејски Паразит

Највећи губитник на овогодишњој додели Златних глобуса је филм Мартина Скорсезеа, Ирац и њихов продуцент Нетфликс који је у трку ушао са 17 номинација.

Била је то и ноћ историјских преседана јер је звезда филма Збогом (The Farevell) постала прва глумица азијско-америчког порекла која је освојила Златни глобус као најбоља глумица у мјузиклу или комедији, а композиторка Хиљдур Гуднадоутир, Исланђанка, је постала прва жена која је награђена за оригиналну музику за филм Џокер.

И на телевизијској страни настављена је доминација британских серија. Фиби Волер-Бриџ је освојила Златни глобус као најбоља глумица у комедији Врећа за спавање (Fleabag), а Оливија Колман за улогу краљице Елизабете II у срији Круна. Брајан Кокс је као најбољи глумац у телевизијској драмској серији освојио друго признање за британску серију Наслеђе (Succession).

Награда није мимоишла, као што се и очекивало, ни серију Чернобиљ и Стелана Скарсгарда који је награђен за споредну улогу у мини телевизијској серији. Рамију Јусуфију је припало признање за „нову наду" за улогу у серији Рами.  

Златни глобус за животно дело додељен је Тому Хенксу за укупан допринос филму, што је пети Златни глобус у колекцији познатог глумца, али и продуцента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара