Trinaesto izdanje „Kustendorfa“ bliži se kraju

Poslednji dan Međunarodnog festivala „Kustendorf“ rezervisan je za najnovija ostvarenja u kojima igra Miloš Biković – film „Sluga“, koji već postiže rekorde gledanosti i romantičnu komediju „Hotel Beograd“ koja će premijerno biti prikazana na Mećavniku. Veče je rezervisano za svečano zatvaranje i dodelu nagrada.

Od socijalnih drama, preko intimnih, porodičnih priča do melodrama - u okviru takmičarskog programa prikazana su ostvarenja autora iz 13 zemalja. Stilskoj i produkcionoj raznolikosti „Kustendorfa doprinelo je 16 kratkometražnih i četiri dokumentarna filma.

Među autorima su ne samo filmski profesionalci, već i novinari, pisci, pa i jedna istoričarka umetnosti. Maja Novaković je iz Srebrenice. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu, a dokumentarnim ostvarenjem A sad se spušta veče istražuje odnos slikarstva i filma.

„Glavna inspiracija i uporište za film jeste moje detinjstvo. To je moje selo, to su moje bake sa kojima sam ja čuvala ovce kada sam bila mala. To su moje šume, moje livade, moji potoci“, kaže Maja Novaković.

Kratkometražni igrani film Onaj koji donosi kišu Isidore Veselinović, prati problematičnu gradsku devojku, kojoj odlazak u prirodu menja život.

„Treba biti iskren i to nekad može da bude rizično i bolno, ali se takvi radovi uvek prepoznaju. Kada gledam film, osetim kada je autor 'stavio srce na dlan' i rekao, 'evo, to sam ja'“, smatra Isidora Veselinović.

„Ono što nam je potrebno jeste raznovrsnost, da čujemo različite glasove. Sistem se promenio sa nekoliko velikih igrača, i danas svi filmovi liče. Veliki izazov za kinematografiju u budućnosti je kako biti originalan. Tu je i pitanje jezika koji bi autori trebalo da čuvaju. Na primer, italijanski jezik je divan, ali sve češće moje kolege i ja potpadamo pod trend globalizacije i onda snimamo na engleskom jeziku“, ističe član žirija, italijanski reditelj Paolo Virci.

Prikazani su svi filmovi u takmičarskoj selekciji i sada će o nagradama odlučivati žiri koji sačinjavaju Paolo Virci, italijanski reditelj i producent, Tonino Benakvista, francuski pisac i scenarista i ruski šahovski velemajstor Vladimir Tkačijev. Nagradu za najbolju fotografiju „Vilko Filač“ dodeliće Mišel Amatje.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи