Počeo 13. „Kustendorf“ – reditelji u opasnosti jer danas svako režira

U fokusu 13. izdanja Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“ su reditelji koji su, prema oceni Emira Kusturice, u opasnosti zbog toga što danas svako može da režira. Prvo veče festivala u znaku Pravoslavne nove godine. Do 18. januara pred publikom na Mećavniku 21 autorski film iz 14 zemalja.

Nekoliko sati nakon svečanog otvaranja 13. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf", kojem je prisustvovao ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević, na glavnom trgu na Mećavniku dočekuje se Pravoslavna nova godina.

Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je rediteljima. Emir Kusturica, osnivač festivala na Mokroj Gori, ističe da su ovi filmski radnici u fokusu 13. „Kustendorfa“ zbog toga što su u opasnosti jer se došlo do zaključka da danas svako može da režira.

„Ljudska gramzivost, pokušaj da se stiče stegnuti u stege tabloidne, ne naše nego čitave planete, ljudi će moći da biraju između utopijske slike sveta i konzumerske. Mi pokušavamo da uputimo ljude na tu lepšu stranu i da poverujemo da je film umetnost, a film ne može da bude umetnost ako ne budemo gajili reditelje“, objašnjava Kusturica.

Prema njegovim rečima, reditelji su generatori filmova, kao što su uglavnom političari preuzeli na sebe razne režije i režiraju 24 sata. 

„Mi bismo da se to vrati u sferu fikcije i da filmovi, kao što su nekad ulepšavali život, da to čine opet. Zbog toga ovaj festivali i postoji i zbog toga je posvećen rediteljima“, istakao je proslavljeni sineasta.

Ovaj festival, kako navodi Kusturica, pokušava da podupre ideju da čovek treba da odlučuje sam o sebi i da ne bude gramziv i da u deobi dobara, između ostalog, veruje u lepe filmove i u lepšu budućnost. 

O nagradama na 13. izdanju „Kustendorfa“ odlučivaće tročlani žiri u kome će biti italijanski reditelj Paolo Virci, Tonino Benkvista, književnik, pisac stripova i scenarija za filmove i Vladislav Tkačijev šahista i filmofil.

Mišel Amatje, direktor fotografije i matematičar odlučivaće o dobitniku nagrade „Vilko Filač“.

Ovogodišnje izdanje „Kustendorfa“ završava se 18. januara dodelom Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog jajeta. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара