„Skupljači emocija“ – 48. Fest u znaku Bekima Fehmijua

U junu se navršava decenija od smrti jednog od najvećih glumaca jugoslovenske kinematografije, Bekima Fehmijua. U sećanje na ovog velikana domaćeg glumišta, predstojeći, 48. Fest, održaće retrospektivu njegovih filmova, a njegov lik će imati centralnu ulogu u vizuelnom identitetu festivala.

Bekim Fehmiju je ostvario preko 40 uloga u filmovima širom Jugoslavije, ali i brojnim međunarodnim produkcijama. Bio je prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao u holivudskom filmu za vreme Hladnog rata (Avanturisti, 1971).

Sarađivao je sa rediteljima Dinom de Laurentisom i Džonom Hjustonom, a partneri na velikom platnu bili su mu Olivija de Hevilend, Ava Gardner, Dirk Bogart, Šarl Aznavur i druge svetske zvezde. Iako nije uspeo da se probije u Holivudu, ostvario je značajnu karijeru u evropskim arthaus produkcijama, a glumio je na čak devet jezika. Jednu od najzapaženijih uloga u inostranstvu ostvario je u mini seriji Odisej gde je glumio glavnu ulogu.

Kritičari i istoričari filmske umetnosti ocenili su ga kao glumca koji je promenio istoriju naše kinematografije, i to najviše zbog uloge u jednom od ključnih filmova crnog talasa – Skupljači perja. Ovo ostvarenje Aleksandra Petrovića nagrađeno je gran-prijem žirija u Kanu, a Bekima je gurnulo u sam vrh domaćeg glumišta.

Za ulogu Halil-bega u filmu Roj Miće Popovića nagrađen je na Festivalu u Puli, a miljenik publike bio je kao vaspitač Žarko u Specijalnom vaspitanju Gorana Markovića. Pozorište je bilo njegova velika ljubav, i upravo u pozorištu se njegova karijera simbolično i završila. Godine 1987. tokom izvođenja predstave, Fehmiu je išetao sa scene u znak protesta zbog zapaljive antialbanske propagande koja je počela da se širi državom.

Bio je jedna od retkih figura iz javnog života koja se pobunila protiv rastućeg nacionalizma i bratoubilačkih ratova, a svoj protest iskazivao je potpunim povlačenjem iz javnosti. Rođen kao Albanac u Sarajevu, odrastao na Kosovu, studirao u Beogradu, a radio širom Jugoslavije – Bekim Fehmiju bio je simbol Jugoslovenstva i čovek koga su bezrezervno voleli i poštovali u celoj Evropi. 

Knjigu uspomena, Blistavo i strašno, objavio je 2001. godine, a drugi deo knjige objavljen je posthumno 2012. Fehmiju je bio oženjen glumicom Brankom Petrić, sa kojom ima sinove Hedona i Uliksa, takođe poznatog glumca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара