Šesti Japansko-srpski festival filma od 29. oktobra na više lokacija

U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, 29. oktobra počinje šesti Japansko-srpski festival filma uz prateći program, izložbu, performanse i predavanja. Festival se 2. i 3. novembra seli u Novi Sad, a istovremeno će biti održan i u Tokiju, najavili su organizatori.

Posetioci će tokom festivala imati priliku da vide nova kratkometražna filmska ostvarenja u selekciji Marka Grbe, kao i iskusnih i talentovanih reditelja obe zemlje, a takođe će moći da prisustvuju mnogim kulturno-umetničkim, edukativnim i zabavnim sadržajima na temu „Stvaraoci i dela“, koji iz godine u godinu imaju sve veći programski prostor ovog festivala.

Festival će otvoriti ovogodinji članovi žirija – urednica u Redakciji filmskog programa RTS-a, Sandra Perović, renomirana japanska glumica Hako Ošima i Milan Todorović, docent na Fakultetu dramskih umetnosti, producent i reditelj.

U okviru ceremonije otvaranja, publika će videti izložbu pod nazivom „Zapisi pred san“, mlade umetnice kojoj je Francuska dodelila počasni orden Vitez reda umetnosti i knjževnosti, kao i butoh performans u izvođenju Marka Nektana.

Nakon toga će uslediti filmovi takmičarske selekcije i tribina „Čovek i mašina“ u okviru ovogodišnje tematske razrade festivala, na kojoj će govoriti Viktor Kiš, Aleksandar Rodić, Hako Ošima i Akijoši Imazeki.

„Proces stvaranja“ 

Drugog dana festivala, 30. oktobra, aktivnosti će početi panelom „Orakl midia samitom“, koji će voditi dvogodišnji dobitnik nagrade japanskog žirija, Ognjen Petković.

Umetnički program počeće u 18 sati, kada će posetioci moći da pogledaju delo profesora sa tokijskog Politehničkog univerziteta, Takajame Rjuićija (Nitrat), dok će u potkrovlju Jugoslovenske kinoteke biti održana radionica Marka Nektana „Izazivanje kreacije“.

U atrijumu Jugoslovenske kinoteke biće održan performans „Proces stvaranja“.

Drugi dan festivala, zatvoriće takmičarski filmski blok od 20.00 do 22.30.

Poslednjeg dana Festivala (31. oktobar) posetioci će moći da čuju više o samom Japanu i o iskustvima onih koji svojim radom, likom i delom podstiču zbližavanje ove dve kulture.

Nakon toga, organizatori Japansko-srpskog filmskog festivala pripremili su i revijalnu internacionalnu selekciju filmova, koja je okupila ostvarenja širom sveta na ovogodišnju temu „Stvaraoci i dela“.

U ovom bloku animirani filmovi su najprisutniji i dodiruju aktuelna pitanja modernog sveta kroz satiru i pozitivnu kritiku, naveli su organizatori festivala.

Pre proglašenja pobednika biće prikazan i poslednji takmičarski blok, kao i tribina „Autor i delo“, koju će obeležiti autentični gosti, veterani i prijatelji.

Nagradu će uručiti predstavnici srpskog i japanskog žirija uz podršku glumice Jovane Stević, suosnivača i direktorke JSFF-a za Srbiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво