Dokumentarac o Černobilju u „Beldoks čitaonici“

U Čitaonici Fonda umetnosti u Biblioteci grada Beograda, u okviru „Beldoks čitaonice“ i projekta AVA VoD, 18. jula biće prikazan dokumentarni film „Ruski detlić“, američkog reditelja Čada Grasije, koji otkriva bizarne i javnosti do sada nepoznate podatke u vezi sa događajima koji su prouzrokovali černobiljsku nuklearnu eksploziju 1986. godine.

Posle projekcije dokumentarnog filma Ruski detlić, o ovoj i drugim nuklearnim katastrofama u popularnim medijima, razgovaraće dr Milan Tomašević iz Etnografskog instituta SANU, dr Marko Pišev sa Filozofskog fakulteta i Igor Stanojević, selektor „Beldoksa“.

U središtu filmske priče je Fedor Aleksandrovič koji je sa četiri godine bio izložen otrovnim posledicama černobiljske nuklearne eksplozije i nateran da napusti dom.

Sada ima 33 godine, živi kao umetnik u Ukrajini, s radioaktivnim stroncijumom u kostima i jedinstvenom opsesijom tom katastrofom koja je promenila svet.

Želi da sazna zašto se u stvari desila ta katastrofa, da li postoji nešto više oko cele te priče, nešto što Sovjetska vlada nije dozvoljavala da dospe u javnost i kako je to povezano sa ogromnom, misterioznom piramidom od čelika koja trune dve milje od mesta katastrofe.

U ovom dokumentarnom trileru zavere Aleksandrovič se vraća u gradove duhova u radioaktivnoj zoni, ne bi li pokušao da nađe odgovore, i ne bi li uspeo da odluči da li da rizikuje sopstveni život tako što će ih objaviti, usred rastuće opasnosti ukrajinske revolucije i rata.

„Beldoks čitaonica“ se od oktobra 2018. godine organizuje u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda i Narodnom bibliotekom Srbije i predstavlja selekciju najboljih svetskih dokumentaraca, uz prateće razgovore sa relevantnim sagovornicima iz sveta umetnosti i javnog života.

Program se održava u kontekstu promocije inovativnog evropskog projekta AVA VoD, u kome „Beldoks“ učestvuje sa 26 partnera iz devet evropskih zemalja sa ciljem da se evropski filmovi učine dostupnim korisnicima biblioteka u raznim evropskim zemljama.

Zahvaljujući AVA VoD, prvoj VoD platformi u srpskom bibliotekarstvu, članovi dve biblioteke u Srbiji imaju priliku da besplatno gledaju filmove sa „Beldoks“ festivala tokom cele godine i to sa bilo kog uređaja i u multimedijalnim odeljcima biblioteka.

AVA VoD baza filmova uskoro će biti ažurirana najnovijim dokumentarcima sa ovogodišnjeg Festivala „Beldoks“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво