Film „Dara iz Jasenovca“ pred publikom na proleće 2020.

Početak snimanja filma „Dara iz Jasenovca“, delo na koje se čekalo skoro 75 godina, režiser Predrag Gaga Antonijević najavio je za kraj leta. Film bi pred publikom trebalo da se nađe u martu ili aprilu naredne godine.

Na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srbije, Predrag Gaga Antonijević je naglasio da je Jasenovac je „mesto zla i ubijanja“. 

Rekao je da je država stala iza tog filma koji bi pred publikom trebalo da se nađe u martu ili aprilu naredne godine, kada se obeležava 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac.

„Planirano je da snimanje traje od 12 do 14 nedelja, a izazov predstavlja činjenica da će to biti dečja priča“, navodi Antonijević.

Napomenuo je da je uloga ustaškog zapovednika jasenovačkog logora Maksa Luburića namenjena glumcu Marku Janketiću.

Antonijević je rekao da je sebi postavljao pitanje koja je to granica koja se mora postaviti kada se govori i snima ovakav film – da se ta brutalnost oseti, ali ne i da dovede da publika napušta bioskop.

„Taj film je potreban, da bude edukativan, kao što smo radili sa Zaspankom (Zaspanka za vojnika)“, rekao je Antonijević.

Istakao je da su namerno tražili decu iz tog kraja, Kozarske Dubice, decu koja nisu išla na bilo kakve časove glume, a izabrana je Biljana Čekić, devojčica koja će glumiti Daru.

Janketić: Odgovornost prema ulozi Luburića

Glumac Marko Janketić rekao je da oseća veliku odgovornost zbog teme filma, a da uloga Luburića zahteva „ozbiljan rad“.

„Imam odgovornost da to uradim na pravi način“, rekao je Janketić. 

Scenaristkinja Nataša Drakulić objasnila je da se u pisanju scenarija za film vodila i svojim iskustvom izbeglištva iz Hrvatske, ali i pričama i stradanjima svoje i drugih porodica.

„Sve što sam znala, slilo se u scenario, ako ne valja, izvinite – ja ne umem bolje“, istakla je Drakulićeva.

Predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan ponovila je da je država stala iza filma, koji se radi isključivo uz podršku države.

„Prepoznali smo značaj nacionalnih i istorijskih tema“, rekla je Trivanova i najavila da će biti podržano i snimanje filma o Košarama.

Trivanova je rekla da novca ima dovoljno i napomenula da su prošle godine snimljena 23 igrana filma i skoro 50 filmova drugih formata.

Od podsticaja za film u budžet se slilo skoro 85 miliona, dodala je Trivanova i istakla da će film Dara iz Jasenovca biti film koji će se gledati sa ponosom.

Majkl Berenbaum je direktor „Sigi Ziring“ instituta koji istražuje etičke i religijske posledice Holokausta.

Berenbaum je rekao da je ubistvo deteta „napad na budućnost“, upitavši „ko može smatrati dete neprijateljem“.

Takva situacija nas tera da se suprotstavimo, ne da razumemo, toj surovosti da se ubije dete.

„Kakav čovek može biti čovek koji ubije dete, a onda ode kući i zagrli svoje dete, a onda sutra opet nastavi 'svoj posao' “, rekao je Berenbaum.

Biljana Čekić rekla je da ima 11 godina, da je završila šesti razred osnovne škole i da je iz Kozarske Dubice.

„Veoma sam srećna i bila sam uzbuđena dok sam čekala da dobijem ulogu u filmu“, rekla je Biljana.

Projekat Dara iz Jasenovca podržan je sa 61 milion dinara na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji.

U sinopsisu se navodi da posle ustaško-nemačke ofanzive na Kozari lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima, a među njima je i desetogodišnja Dara, sa majkom i dva brata.

Majku i brata joj ubijaju, a smisao Darinog života postaje da sačuva mlađeg brata.

Film rade produkcijske kuće „Film Danas“ i „Dandelion prodkašn“, uz podršku Vlade Srbije i Filmskog centra Srbije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво