Letnji bioskop Božidarac: Kinematografija šezdesetih i omaž dragom sugrađaninu Đuzi Stojiljkoviću

Ovogodišnji kulturološki projekat Centra za kulturu i obrazovanje „Božidarac“, nazvan „Vračarski vremeplov kroz 60-te“, startuje u subotu uveče, 4. avgusta, programom letnjeg bioskopa.

Neposredno pre projekcije filmova, na Trgu Vojvode Bojovića na Vračaru, u svet kinematografije te epohe publiku će uvesti reditelj Marko Novaković.

 „U srpskoj kinematografiji se u šezdesetim, a pogotovo njihovoj drugoj polovini, pojavio značajan broj filmova koji su profilisali estetike nekih od naših najbitnijih filmskih autora svih vremena. Živojin Pavlović snima Buđenje pacova, Zasedu i Kad budem mrtav i beo, Aleksandar Petrović filmove Tri, Skupljači perja i Biće skoro propast sveta, Puriša Đorđević Jutro, Podne i Kros kantri, Želimir Žilnik film Rani radovi, a Dušan Makavejev film Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT.

Svaki od ovih filmova je, na svoj način, izvršio ogroman uticaj na domaće autore koji će posle doći uspostavljajući koherentnu vezu između realističkog i poetskog odnosa u oslikavanju sadržaja vezanih za ovo podneblje, izbor tema kojima su se autori bavili i kreiranje njihovih vlastitih estetika i filmskih svetova“, kaže Marko Novaković, filmski i TV reditelj i urednik dramskog i domaćeg programa RTS-a.

„U svetskoj kinematografiji šezdesetih godina (a ovde, pre svega, govorim o nekomercijalnim autorskim ostvarenjima) osetio se jasan zaokret ka poniranju u istraživanje dubine ljudske duše i psihe. Mikelanđelo Antonioni snima Uvećanje i Noć, Federiko Felini Osam i po i Sladak život, Andrej Tarkovski Ivanovo detinjstvo i Andreja Rubljova, Ingmar Bergman Devičanski izvor i Personu, Alfred Hičkok Psiho i Ptice, Luis Bunjuel Lepoticu dana, Viridijanu, Dnevnik jedne sobarice...

Kao ni u jednoj prethodnoj deceniji, svetska kinematografija počinje duboko da zadire u metafizičke sfere podsvesnog prihvatajući stvarnost koja je okružuje samo kao privid i težeći ka 'razotkrivanju' filma kao metafore za sebe...“, smatra Novaković

Program „Letnji bioskop Božidarac 2018“ u subotu uveče, 4. avgusta će otvoriti kultno jugoslovensko filmsko ostvarenje iz šezdesetih godina prošlog veka – film Ljubav i moda, delo koje je bilo prekretnica u razvoju filmske tematike.

Film je delo scenariste i reditelja Ljubomira Radičevića, snimljen u produkciji „Avala filma“ i „Morava filma“, u kome su igrali Beba Lončar, Dušan Bulajić, Miodrag Petrović Čkalja, Mija Aleksić, Ljuba Dedić i drugi, i u kome su na muziku Darka Kraljića i Bojana Adamiča pevali Ivo Robić, Gabi Novak, Đuza Stojiljković, kvartet Predraga Ivanovića i drugi.

Film Ljubav i moda je premijerno prikazan u Beogradu pre 58 godina.

„Čim je urađen, taj film se izdvojio time što nije pripadao struji kritičkog filma koja je izražavala više ili manje eksplicitan stav prema savremenom društvu. Imao je lirsku dimenziju i nije pretendovao da raspravlja o dramatičnim pitanjima društva. To je mek film koji ne zanima oštra socijalna kritika, o svakodnevnom životu govori na nov način. Ljuba Radičević ga je i pravio da zabavi ljude, i u tome je uspeo.

Posle filmova o partizanima i kakvi su jedino negovani u tadašnjoj kinematografiji, ljudima nije bilo teško da prihvate zabavu, zato i jeste nastala euforija oko tog filma...“, izjavio je povodom obeležavanja četiri decenije od premijere, profesor Milan Ranković.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво