Najbolji film „Oblik vode“, Giljermo del Toro i Gari Oldman konačno oskarovci

Meksički reditelj Giljermo del Toro ostvario najveći uspeh na 90. dodeli Oskara. Njegovo ostvarenje „Oblik vode“ proglašeno najboljim filmom, a takođe je dobio i statuetu za režiju. Oskarom u svojoj vitrini konačno može da se pohvali Gari Oldman za ulogu Čerčila u filmu „Najmračniji čas“. Za glumu u „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“, Frensis Makdormand proglašena najboljom glavnom glumicom.

05.45 - Ovog puta nije bilo greške. U napetoj završnici, Voren Biti i Fej Danavej proglasili su Oblik vode za najbolji film. To je četvrta i najvažnija nagrada Akademije za ovo igrano ostvarenje.

05.35 - Oskarovke Džodi Foster i Dženifer Lorens izašle su na binu i objavile ko je najbolja glavna glumica – Frensis Makdormand za ulogu u Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju. Ovo joj je drugi Oskar, a prvog je dobila za ostvarenje Fargo.

05.25 - Jedna od velikih misterija kako to da Gari Oldman nema Oskara više ne postoji. Helen Miren i Džejn Fonda pročitale su njegovo ime za najboljeg glavnog glumca za ulogu u filmu Najmračniji čas.

05.15 - Prošlogodišnjoj dobitnici Oskara za najbolju glumicu, Emi Stoun, pripala je čast da proglasi najboljeg reditelja. I konačno, posle četiri nominacije, Giljermo del Toro osvojio je svoju prvu pozlaćenu statuetu za Oblik vode.

05.10 - Opraštajući se od onih koji su preminuli prošle godine, pevač Edi Veder izveo je dirljivu baladu Toma Petija, Room at the Top of the World.

05.00 - Pozdravljen stajaćim aplauzom, legendarni Kristofer Voken proglasio je pobednika za najbolju originalnu muziku, koju je komponovao Aleksandar Depla za Oblik vode. Najbolja originalna pesma je Remember Me iz animiranog „Piksarovog“ ostvarenja Koko.

04.50 - Posle 14 nominacija, Rodžer Dikins konačno je osvojio prvog Oskara za najbolju fotografiju u filmu Blejd raner 2049.

04.35 - Oskar za najbolji adaptirani scenario otišao je u ruke Džejmsa Ajvorija za dramu Zovi me svojim imenom. Nikol Kidman proglasila je pobednika u kategoriji najboljeg originalnog scenarija – Džordan Pil za svoje debitantsko ostvarenje Beži!.

04.15Raj je saobraćajna gužva na putu 405 najbolji je kratki dokumentarni film za koji je Oskara dobio Frenk Stifel. Najboljim kratkim igranim ostvarenjem proglašeno je Tiho dete.

03.55 - Najbolji posao na polju vizuelnih efekata je, prema mišljenju Akadademije, uradila ekipa Blejd ranera 2049. Još jedna statueta otišla je na konto Denkerka, i to Liju Smitu za montažu.

03.40 - Za kratki animirani film Draga košarko, Oskara su osvojili Glen Kin i NBA legenda, Kobi Brajant. Najbolje animirano, ali dugometražno, ostvarenje je Koko.

03.30 - Došlo je na red i proglašenje najbolje sporedne glumice. Alison Dženi opravdala je očekivanja i osvojila svog prvog Oskara za ulogu u filmu Ja, Tonja. „Sve sam sama postigla. Nemam kome da se zahvalim“, rekla je Dženi preuzimajući nagradu, što je izazvalo gromoglasan smeh u sali.

03.20 - Najbolji strani film je čileansko ostvarenje Fantastična žena, čiji se režiser Sebastijan Lelio, podižući Oskara, zahvalio Akademiji.

03.10 - Dva Oskara za Denkerk i to u kategorijama montaže zvuka (Ričard King i Aleks Gibson) i miksa zvuka (Greg Lendejker, Gari Rico i Mark Vajngarten). Nagrada Akademije za najbolji produkcioni dizajn otišla u ruke Pola Ostenberija i Džefa Melvina.

02.55 - Da podseti okupljene da je 90 godina prošlo od prve dodele Oskara, Džimi Kimel se našalio na račun godina Kristofera Plamera, rekavši da je on tada bio najmlađi glumac nominovan za pozlaćenu statuetu.

02.45 - Najbolji dugometražni dokumentarac je „Netfliksov“ Ikar, koji obrađuje doping skandal u Rusiji, a Oskare su za to ostvarenje podigli Brajan Fogel i Den Kogan.

02.30 - Dejvid Malinovski, Lusi Sibik i Kazuhiru Cuđi dobitnici Oskara za šminku i frizure za svoj rad u ostvarenju Najmračniji čas i pretvaranju Garija Oldmana u Vinstona Čerčila. Mark Bridžis ide kući sa statuetom za najbolji kostim, koju je osvojio za film Fantomska nit.

02.20 - Prvi Oskar večeri otišao u ruke Sema Rokvela za sporednu ulogu u Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju.

02.05 - Ceremonija je počela! „Večeras kada čujete svoje ime, nemojte odmah ustajati“, našalio se želeći dobrodošlicu svima domaćin Džimi Kimel, aludirajući na prošlogodišnju grešku prilikom proglašavanja najboljeg filma.

00.15 - Zvanice već pristižu! Zvezde u glamuroznim toaletama hodaju crvenim tepihom do Dolbi teatra.

Dodela Oskara, koja je trebalo da pomogne u prevazilaženju prošlogodišnjih seksualnih skandala i padu Harvija Vajnstina, jednog od najmoćnijih ljudi Holivuda, održana je 90. put, a u Teatru „Dolbi“ u Los Anđelesu okupila su se najveća imena filmske industrije.

Nezvanični konsenzus kritičara pred dodelu bio je da se ovogodišnja trka za najbolji film svela na dva konja –Oblik vode i Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju.

Oblik vode, Giljerma del Tora, predvodio je noćašnju dodelu sa čak 13 nominacija, ali se Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju, Martina Makdone, pored Oskare već ovenčao najvišim priznanjima na dodeli Bafti i Zlatnih globusa.

Što se kategorije najboljeg glumca tiče, najveće šanse davane su Geriju Oldmanu za ulogu Čerčila u Najmračnijem času. Od njegovih koleginica u glavnim ulogama, podjednako dobre šanse davane su Frensis Makdormand i Meril Strip.

Za najbolje sporedne uloge favoriti u muškoj i ženskoj kategoriji su bili Sem Rokvel i Alison Dženi.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 24. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи