„Месечина“ најбољи филм, Шазел најмлађи освајач Оскара за режију у историји Академије!

После краће забуне јер је Ворен Бити добио погрешну коверту и прочитао наслов који није победио, „Месечина“ Берија Џенкинса проглашена најбољим филмом. Ема Стоун најбоља главна глумица, Кејси Афлек награђен у мушкој конкуренцији. Редитељ филма „Ла-ла ленд“ Дејмијан Шазел освојио Оскара за режију и оборио рекорд као најмлађи добитник Академијине награде. „Ограде“ Дензела Вошингтона донеле Вајоли Дејвис Оскара за споредну женску улогу, док је нешто раније глумац Махершала Али награђен за мушку споредну улогу коју је остварио у „Meсечини“ Берија Џенкинса, номинованој у осам категорија. Ништа од рекорда „Ла-ла ленда“, свега шест златних статуета од 14 номинација.

„Месечина“ најбољи филм, Шазел најмлађи освајач Оскара за режију у историји Академије! „Месечина“ најбољи филм, Шазел најмлађи освајач Оскара за режију у историји Академије!

06.03 – Феј Данавеј и Ворен Бити су последњи најављивачи за вечерас, јер је на реду Оскар за најбољи филм. А то је, очекивано, Ла-ла ленд! Не, ипак није, дошло је до забуне коју је направио Ворен Бити, најбољи филм је Месечина. Помало непријатна ситуација прерасла је у радост сасвим друге екипе. Сви су прилично збуњени. Бити неуверљиво покушава да објасни шта је урадио.

05.54 –  Управо ће Леонардо Дикаприо, којег је „срећа погледала“ тек из 6. пута, уручити награду за најбољу главну глумицу... Еми Стоун из Ла-ла ленда.

05.47 – Бри Ларсон, прошлогодишња освајачица, излази на бину да објави ко је најбољи глумац у главној улози. То је Кејси Афлек, за ролу у Манчестеру на мору. У питању је његов први Оскар, а друга номинација. „Пуно ми значи, хвала вам. Једна од првих особа која ме је научила како се глуми је Дензел Вошингтон, а вечерас сам га тек упознао“, рекао је Афлек током говора захвалности.

05.41 – Нови успех за Ла-ла ленд, Дејмијан Шазел са 32 године постаје најмлађи добитник Оскара за режију.

05.36 – Са плафона театра „Долби“ поново долеће нешто слатко – сада су то колачићи и крофне! Домаћин Кимел виче да пусте и кафу и прави увод за најважније награде.

05.29 – Бен Афлек и Мет Дејмон поново заједно на сцени, као пре 20 година, када су их прозвали као добитнике Оскара за Доброг Вила Хантинга. Ове године уручују награду за најбољи оригинални сценарио. Прочитано је име Кенија Лонергана, за филм Манчестер на мору. Двојац Бери Џенкинс и Тарел Алвин Мекрејни освојио је Оскара за најбољи адаптирани сценарио – Месечину.

05.14 – Семјуел Л. Џексон је уручио Оскара Џастину Хервицу за најбољу оригиналну музику. Можете је чути у филму Ла-ла ленд! А Скарлет Јохансон је та која ће уручити награду аутору најбоље оригиналне песме... Поново Џастину Хервицу за City of Stars из Ла-ла ленда.

04.59 – Прва златна статуета за Линуса Сандгрена за најбољу фотографију, а друга за Ла-ла ленд. Две номиноване нумере из овог филма ће Џон Леџенд сада извести на сцени – City of Stars и Audition (The Fools Who Dream).

04.43 – Салми Хајек и Дејвиду Ојелову је припала част да прогласе Најбољи кратки документарни филм. То је остварење Бели шлемови. Најбољим кратким играним филмом проглашен је Певај. Кимел се управо зачудио: како то да додела траје већ два часа, а да Доналд Трамп није ништа твитовао?

04.30 – Најбоље визуелне ефекте креирала је екипа Књиге о џунгли. Монтажа Џона Гилберта, који је монтирао и Дружину прстена, донела је Гребену спаса још једног Оскара.

04.14 – Прва награда Академије за мјузикл Ла-ла ленд. Почело је, дакле, од најбоље сценографије.

04.08 – Оскар за Најбољи кратки анимирани филм иде Шљуки. По обичају, убрзо ће бити додељена и награда за дугометражни анимирани филм... То је Зоотрополис – град животиња.

3.58 Трговачки путник је Најбољи страни филм. Режирао га је познати ирански филмски стваралац Ашгар Фархади, којем је то други Оскар. Следи музички предах уз Стинга и баладу Тhe Empty Chair, номинованој у категорији Најбоља оригинална песма.

03.42 – Време је за проглашење најбоље глумице у споредној улози. Номиноване су Вајола Дејвис, Никол Кидман, Наоми Харис, Октавија Спенсер и Мишел Вилијамс. Победница у тој категорији је Вајола Дејвис, из филма Ограде.

03.25 – Са плафона театра „Долби“ је пала „киша“ бомбона, да се присутни засладе. Духовито је најављена од стране домаћина Кимела. Који минут касније, следећу награду Академије је освојила екипа која је радила монтажу звука филма Долазак. С друге стране, Најбољи микс звука је урађен за остварење Гребен спаса – први Оскар вечерас за филм Мела Гибсона.

03.09 – Најбољи дугометражни документарни филм је О-Џеј: Створено у Америци. Аутори Езра Еделман и Керoлaјн Вотерлоу су се управо захвалили свима на награди. Са трајањем од седам сати и 47 минута, то је најдужи дугометражни филм који је био номинован.

02.57 – Златну статуету за Најбољу шминку и фризуре добила је екипа Одреда отписаних. У категорији Најбољи костим, Оскара је добила Колин Етвуд, којој је то четврта статуета. Овога пута за филм Фантастичне звери и где их наћи.

02.44 – Први Оскар ће бити уручен Најбољем глумцу у споредној улози. То је, по мишљењу чланова Академије, Махершала Али, за улогу у филму Месечина

02.30 – Почело најгламурозније филмско вече у години – уз Џастина Тимберлејка и нумеру Can't Stop The Feeling. Након ефектног уласка у театар „Долби“, Џастин успео све у сали да натера да плешу! На сцену излази и домаћин Џими Кимел, који истиче да је први пут на додели Оскара. Прво је покушао да се помири са Метом Дејмоном. Чини се да није успео.

01.25 – А онда је стигла Хали Бери...

01.00 – Засенили и даме: Стајлингом је за сада привукао највише пажње на црвеном тепиху глумац Теренс Хауард и, као и обично, екстравагантни музичар Фарел Вилијамс.

00.25 – Виго Мортенсен, који златну статуету очекује за главну улогу у филму Капетан Фантастични, на црвеном тепиху се појавио са сином Хенријем, такође глумцем.

23.55 – Глумци пристижу на црвени тепих: Лукас Хеџис, номинован за најбољу споредну мушку улогу, први се појавио испред театра „Долби“, а за њим и Рут Нега, која је у конкуренцији за Оскара за главну женску улогу.

Мјузикл који се као гром из ведра неба пробио у центар пажње, што гледалаца, што критичара, заузео је пол позицију у вечерашњој трци, са чак 14 номинација. Осим за најбољи филм, остварење Дејмијана Шазела бориће се и за друга најважнија признања – за најбољег режисера, глумца, глумицу и друга.

Већ се доста писало о томе да је Ла-ла ленд изједначио рекорд номинација са филмовима Све о Еви и Титаник, али трка ни изблиза није готова. Велике шансе да Шазелу и екипи помрсе рачуне имају Месечина, Долазак, Манчестер на мору, Невидљиви фактори.

У борби за најбољи филм шансе имају Гребен спаса Мела Гибсона, Ограде, Лав и По цену живота (Hell or High Water).

Упркос томе што је Натали Портман за улогу у Џеки фаворит критичара, Ема Стоун би такође могла да однесе кући позлаћену статуету.

Дензел против Кејсија. Тако би могла да се сумира трка за Оскара у категорији најбоље главне мушке улоге.

Легенда Холивуда и двоструки оскаровац номинован је за улогу у драми Ограде. Са друге стране, Кејси Афлек је свој повратак на велико платно извео у великом стилу, фантастичном глумом у Манчестеру на мору. Осим њих двојице, за престижну награду добре шансе има и Рајан Гослинг за Ла-ла ленд.

Незахвални посао домаћина овога пута је добио водитељ и комичар Џими Кимел, за којег се надају да ће више ићи корацима Криса Рока и Елен Деџенерис него ли Нила Патрика Хариса.

С обзиром на то коме је поверен посао домаћина, може се са приличном дозом сигурности рећи да ће додела вечерас бити у лежернијем тону. Осим тога, може се рачунати на то да ће један од мотива бити домаћинова „свађа“ са Метом Дејмоном.

У том духу, Кимел је већ Дејмону пожелео да не освоји Оскара, за којег је номинован као продуцент Манчестера на мору.

Осим Кимела, за кратке предахе између бројних номинација и кандидата ће се побринути кандидати за најбољу песму (Стинг, Џастин Тимберлејк, Џон Леџенд и Лин-Мануел Миранда).

РТС преноси церемонију доделе најважнијих награда у свету филма од 2.30, на Првом програму.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво