Počasni Oskar za Lorin Bekol

Održana ceremonija dodele počasnih Oskara, gde su priznanja dobili glumica Lorin Bekol, reditelj Rodžer Korman, direktor fotografije Gordon Vilis i producent Džon Keli.

Ovogodišnja sezona Oskara započela je u Los Anđelesu dodelom prestižnog priznanja legendarnoj holivudskoj glumici Lorin Bekol.

Američka akademija za film prekršila je tradiciju i prvi put počasnog Oskara za životno delo dodelila na zasebnoj svečanosti ovog vikenda, a ne na zvaničnoj ceremoniji uručenja ove najprestižnije filmske nagrade na svetu, koja će se održati 7. marta.

Bekol (85), koja je na velikom ekranu debitovala sa svojim budućim mužem Hemfrijem Bogartom 1944. godine u filmu "To have and have not", u svojoj preko 60 godina dugoj karijeri igrala je u tridesetak filmova.

„Imala sam mnogo sreće u životu, možda više nego što zaslužujem", rekla je ona primajući statuetu iz ruku Anđelike Hjuston, ćerke reditelja Džona Hjustona, sa kojim je 1948. godine snimila film "Key Largo".

Ovim priznanjem „ispravljena je nepravda" prema slavnoj glumici.

Bekolova je bila nominovana za Oskara samo jednom i to u kategoriji za najbolju žensku sporednu ulogu za film Barbre Strejsend "The Mirror has Two Faces", snimljen 1996. godine.

Pored Lorin Bekol, ista počasna nagrada je uručena i reditelju Rodžeru Kormanu i direktoru fotografije Gordonu Vilisu, a producent Džon Keli je nagrađen priznanjem „Memorijal Irvinga Tolberga", javili su američki mediji.

Rodžer Korman, kojeg neki nazivaju i „kralj B produkcije" (iako on odbija tu titulu), specijalizovao se za pravljenje uspešnih niskobudžetnih filmova (među kojima i serijal na osnovu priča Edgara Alana Poa), a glumio je i epizodne uloge u ostvarenjima „Kad jaganjci utihnu", „Apolo 13" i „Filadelfija".

Gordon Vilis najpoznatiji je po tri nastavka „Kuma" i saradnji sa Vudijem Alenom, a za Oskara je bio nominovan dva puta: za „Zelig" (1983) i „Kuma 3" (1990).

Čuveni producent Džon Keli dobio je priznanje zbog učešća u ostvarenjima kao što su „Kvaka 22", „Ostaci dana" i „Da Vinčijev kod".

Iako nije bilo direktnog televizijskog prenosa, ceremonija je snimana, a određeni delovi biće prikazani na 82. godišnjoj dodeli Oskara 7. marta sledeće godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво