Dodela Oskara u nedelju uveče u Los Anđelesu

U pozorištu „Dolbi“ u Los Anđelesu u nedelju kasno uveče biće održana 89. svečana dodela Oskara, nagrade američke Akademije za film i nauku.

Favoriti za prestižnu nagradu su mjuzikl La-la lend sa rekordnih 14 nominacija i filmovi Mesečina (Moonlight) i Dolazak (Arrival).

La-la lend, koji je dobio 14 nominacija koliko i nekada filmovi Titanik i Sve o Ivi, ostvarenje je reditelja Dejmijena Šazela (32), u kojem glume Ema Stoun i Rajan Gosling.

Američka Akademija za film i nauku dodelila je po osam nominacija za ostvarenja Mesečina i Dolazak.

Među drugim nominovanim filmovima su i Mančester kraj mora (Manchester by Sea), Hell or High Wate, Lav (Lion), Ograde (Fences), Skrivene brojke (Hidden Figures) i Greben spasa (Hacksaw Ridge).

Najveće iznenađenje predstavljaju nominacije za Mela Gibsona, kojem Holivud nije dovoljno poklanjao pažnju. Njegova drama o Drugom svetskom ratu Greben spasa nominovana je u kategoriji za najbolji film i najbolju režiju.

Kandidati za najbolju mušku ulogu su Kejsi Aflek, Endrju Garfild, Rajan Gosling, Vigo Mortensen i Denzel Vošington.

Kandidatkinje za najbolju žensku ulogu su Izabel Iper u filmu Ona (Elle), Rut Nega (Loving), Natali Portman za Džeki, Ema Stoun za La-la lend i Meril Strip za Florens.

Za najbolju mušku sporednu ulogu će se takmičiti Maheršala Ali, Džef Bridžiz, Majkl Šenon, Lukas Hedžiz i Dev Pejtel.

Posle dve godine kritika zbog nedostatka raznovrsnosti u izboru kandidata za Oskara, američka Akademija za film i nauku ove godine je nominovala nekoliko filmova u kojima glume afroamerički glumci, kao što je Ograde sa Denzelom Vošingtonom i Vajolom Dejvis i Mesečina sa Maheršalom Alijem i Naomi Heris.

Na dodeli će nastupiti nekoliko poznatih muzičara, među kojima su Sting, Džastin Timberlejk, Džon Ledžend i Lin-Manuel Miranda, koji će izvoditi pesme nominovane za najbolju originalnu pesmu.

Ovogodišnju, 89. ceremoniju dodele Oskara, koja počinje u 19 sati po lokalnom vremenu, prenosiće američka televizijska mreža Ej-Bi-Si, dok će domaćin svečanosti biti glumac Džimi Kimel.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво