Polanski se povukao sa dodele „Cezara“

Kontroverzni filmski režiser Roman Polanski, koga SAD krivično gone već skoro 40 godina zbog silovanja 13-godišnje devojčice, odbio je poziv da predsedava žiriju na dodeli nagrada „Cezar“ nakon što su brojni aktivisti za zaštitu ljudskih prava negodovali širom sveta.

Izbor Polanskog za takav događaj, koji je francuski ekvivalent dodeli Oskara, kritikovan je i od strane ministarke za ženska prava Lorans Rosinjol.

„Iznenađujuće i šokantno. To šalje signal ravnodušnosti“, rekla je za Frans kultur (France Culture).

Udruženje za zaštitu prava žena "Osez le feminisme" pozvalo je na bojkot i protest 42. po redu ceremonije dodele nagrada, koja je zakazana za 24. februar.

U peticiji, koju je potpisala 61.000 ljudi, ističe se da je Polanski uživao „skandaloznu zaštitu“ Francuske i da je imenovanje tog reditelja za predsednika žirija uvreda ženama i žrtvama silovanja.

Kada je objavljena odluka da se reditelj povlači iz žirija, advokat Polanskog Erv Temim izjavio je da je „ta kontroverza generisana iz potpuno neosnovanih informacija, četrdeset godina nakon što je to uopšte doneto u pitanje“.

„To je duboko rastužilo Romana Polanskog i njegovu porodicu“, dodao je Temim.

Osamdesettrogodišnji Polanski, rođen u Poljskoj, izjasnio se krivim 1977. godine da je imao seksualne odnose sa 13-godišnjom devojčicom tokom snimanja u Los Anđelesu. Služio je zatvorsku kaznu od 42 dana nakon nagodbe, ali je kasnije pobegao iz SAD u strahu od duže kazne ukoliko bi dogovor bio odbijen na sudu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво