"Doušnik!" koji odmaže vlastima

Novi film Stivena Soderberga je crna komedija o korporativnoj korupciji, sa Metom Dejmonom u glavnoj ulozi. Priča, zasnovana na istinitom događaju, prati menadžera koji pristaje na saradnju sa agentima FBI, da bi se razotkrile nezakonite radnje unutar njegove kompanije. Nažalost, posao tajnog agenta mu baš i ne ide od ruke...

Već i uskličnik iz naziva novog Soderbergovog ostvarenja "Doušnik!", nagoveštava da je čuveni reditelj pristupio snimanju ovog filma na malo drugačiji način.

"Doušnik!" govori o ozbiljnoj temi iz stvarnosti - glavni lik joj je menadžer kompanije, koji sarađuje sa Ef-Bi-Ajom, da bi razotkrio korupciju koja postoji u njegovoj firmi.

Tema jeste značajna, ali joj Soderberg prilazi na šašav način, za razliku od filmova kao što su njegov "Erin Brokovič ili "Insajder" Majkla Mena.

Publici ostaje da se pita: da li je Mark Vitaker (Met Dejmon) samo obični čovek koji se uvalio u probleme koje ne može da reši? Da li je on u stvari mnogo prepredeniji i zlonamerniji, a ne pristojni čovek sa srednjeg zapada Amerike? Ili se dešava nešto sasvim drugo?

Met Dejmon se u ovom filmu pojavljuje potpuno izmenjenog izgleda: frizura kao šlem, brčići, veliki stomak, ali njegova transformacija u ovom ostvarenju, kako ocenjuju kritičari, nije samo fizička.

Lik Vitakera je predstavljen kao bezbrižan i veseo, kao čovek koji prepotentno "pliva" kroz sve životne situacije, a pri tom je iznenađujuće komforan u svojoj dvoličnosti.

To je savršena prilika da Dejmon pokaže svoj komičarski talenat, što nije često bio slučaj.

Jedan od najboljih trikova kojim se zavarava publika jeste korišćenje monologa glavnog junaka filma, kojim on daje odušak savesti, promišljajući o najrazličitijim temama kao što su zatvoreni bazeni, "brioni" kravate ili koja je japanska reč za tunu.

Ove misli nisu toliko bezazlene, kao što bi se moglo pretpostaviti.

Tajni agent 0014

Ovaj film je crna komedija napisana po scenariju Skota Burnsa, koji je zasnovan na knjizi Kurta Ajhenvalda, bivšeg novinara "Njujork tajmsa".

Zaplet "Doušnika!" prati avanture Marka Vitakera, menadžera firme Arčer Denijels Midland u Ilinoisu.

On pristaje da nosi prislušni uređaj, kako bi se razotkrile nezakonite radnje, kojima njegova firma manipuliše visinom cena. Zapravo, "pristaje" nije najbolja reč da bi se objasnila njegova reakcija.

Vitaker je poput praznoglavog deteta koje glumi špijuna, a sebe čak naziva tajnima agentom 0014, jer smatra da je "duplo pametniji od Džejmsa Bonda".

Sebe je uverio da je čovek sa misijom i da postupa ispravno "radi viših ciljeva".

U isto vreme, pokušava da održi sliku o idiličnom porodičnom životu sa suprugom Džindžer (Melani Linski), koja je uvek doterana i priprema savršene obroke.

Na početku, Viteker je samo nepodesan za tajni zadatak, ali kasnije postaje i nepouzdan, a zatim očajan.

Ali, on zapravo više smeta, nego što koristi agentima Šepardu (Skot Bakula) i Herndonu (Džoel Mekhejl) u istrazi koja traje više od tri godine.

Na kraju, prisustvujemo njegovom potpunom slomu pod pritiskom.

Naime, u isto vreme dok pomaže vlastima, proneverio je devet miliona dolara, što će rezultirati time da bude osuđen na trostruko dužu kaznu od rukovodilaca koji su zapravo bili predmet istrage.

Film je premijerno prikazana na festivalu u Veneciji, a potom i u Torontu.

"Doušnik!" u biskope u Srbiji stiže 5. novembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво