Zombiji u Veneciji

Film "Opstanak mrtvih", čuvenog režisera horora Džordža Romera, premijerno je prikazan na festivalu u Veneciji. To je prvi horor posle 77 godina, prikazan u zvaničnoj konkureniji najstarijeg filmskog festivala na svetu. Film o zombijima zapravo priča o diskriminaciji među ljudima.

Legenda horor filma, režiser Džordž Romero tvrdi da njegov novi film o zombijima nije samo komentar na američko vojno angažovanje u Iraku i Avganistanu.

"Opstanak mrtvih" je širi, uopšteniji komentar na temu mržnje i diskriminacije svake vrste, izjavio je Romero u sredu, na premijeri filma u Veneciji.

To je već šesti film o zombijima koje je snimio čuveni režiser.

Interesantan podatak je da je ovo prvi horor koji je ušao u zvaničnu konkurenciju Filmskog festivala u Veneciji, još od 1932. godine kada je prikazan film "Doktor Džekil i mister Hajd".

U filmu su zombiji, koji se hrane ljudskim mesom, smešteni u svet u kojem besni neprekidni rat dve zavađene strane.

Oni se spore oko načina na koji treba postupati sa "nemrtvima": jedni smatraju da ih sve treba poubijati, dok su drugi za njihovo zarobljavanje i integraciju u društvo.

Metaforični prikaz značajnih problema 

"Za mene, filmovi o zombijima su uvek sredstvo da prikažem aktuelna dešavanja", rekao je Romero novinarima.

"Iako povod nije bio nijedan konkretan sukob, mnoštvo aktuelnih konfilkata u svetu, od Severne Irske do Bliskog Istoka, poslužili su kao inspiracija za stavranje ovog filma", objašnjava reditelj.

"Podstakla me je rasna i religijska diskriminacija, a ne rat u Iraku. Film je priča o tome kako ljudi ne mogu da razreše sukobe i nastavljaju da se međusobno bore čak i kada sukobi traju toliko da zaraćene strane više ni ne znaju šta je izazvalo sukob", zaključio je reditelj.

Prethodni horori ovog sineaste su takođe razmatrali značajne teme, kao što su rat u Vijetnamu, rasizam, militarizam i klasne razlike.

Romerov klasik iz 1968. godine "Noć živih mrtvaca" bio je prvi u franšizi o zombijima, a neki od poznatijih naslova koji su usledili su "Zora živih mrtvaca" iz 1979. godine i "Zemlja mrtvih", film iz 2005. godine, koji je zaradio 40 miliona dolara.

"Ne znam koliko ću još nastavaka snimiti. Voleo bif da postoji veći razmak između snimanja filmova, ali me finansijeri pritiskaju da što pre snimim novi nastavak, kada prethodni deo dobro prođe u bioskopima".

Na kraju, režiser je zaključio: "Filmovi o zombijama su sjajno sredstvo da govorite o značajnim socijalnim temama, a da se pri tom i dobro zabavite".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво