Читај ми!

Ima li herojstvo smisla danas?

Film „Krugovi“ koji je inspirisan herojskim delom vojnika Srđana Aleksića postavlja pitanje da li neko dobro delo može da izazove i proizvede nova dobra dela i ima li herojstvo smisla danas, u vreme opšteg nedostatka saosećanja, izjavio je reditelj Srdan Golubović.

Reditelj Srdan Golubović izjavio je da je Srđan Aleksić, čijim je tragičnim ubistvom inspirisan njegov film Krugovi, junak kakvog je uvek tražio i s kojim je želeo da se poistoveti.

Golubović je na konferenciji za novinare uoči srpske premijere filma Krugovi rekao da slučaj Srđana Aleksića kog su u Trebinju 1993. ubili vojnici Republike Srpske jer je branio muslimana, duboko intrigantan i da se tiče svih nas.

„Nisam želeo da snimim ratni, niti politički film. Ne zato što smo bežali od politike, već smatramo da je čin Srđana Aleksića bio ljudski, a ne politički", izjavio je Golubović.

Režiser je dodao da njegov film postavlja pitanje da li neko dobro delo može da izazove i proizvede nova dobra dela i ima li herojstvo smisla danas, u vreme opšteg nedostatka saosećanja.

„Tokom snimanja najviše sam imao moralno opterećenje, a ne umetničko, jer sam strahovao da li će film biti dostojan dela Srđana Aleksića i da ga ni na koji način ne oskrnavi", rekao je Golubović.

Prema njegovim rečima, film Krugovi nije film o Srđanu Aleksiću, već je inspirisan njegovim činom, dok sve ostalo što se u tom ostvarenju događa 12 godina kasnije predstavlja čistu fikciju.

Kako je Golubović najavio, film Krugovi posle beogradske i srpske premijere večeras na Festu, trebalo bi za desetak dana da bude prikazan i u Trebinju, rodnom gradu Srđana Aleksića.

Zagrebačka premijera očekuje se posle Zagreb film festivala, a u Sarajevu bi takođe trebalo da bude prikazan posle Sarajevskog filmskog festivala, rekao je Golubović.

Film Krugovi prvi put je prikazan na Festivalu nezavisnog filma „Sandens" gde je dobio specijalnu nagradu žirija, a evropska premijera tog ostvarenja bila je na nedavno završenom Berlinskom festivalu na kojem je osvojio priznanje selekcije „Forum 2013".

Organizatori Festa pozvali su sve zainteresovane da na internet adresi www.peticija24.com potpišu inicijativu da jedna ulica u Beogradu bude nazvana po Srđanu Aleksiću.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво