Читај ми!

Peti „Kustendorf“ u znaku raznovrsnosti

Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, od 17. do 23. januara, na Mokroj gori će se takmičiti kratkometražna ostvarenja 20 mladih autora. Radionice će držati proslavljeni reditelji Kim Ki-duk i Nuri Bilge Đejlan. I peto izdanje festivala u Drvengradu obeležiće bogat muzički program.

Peti Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf" biće održan od 17. do 23. januara 2012. godine u Drvengradu, na Mokroj Gori, u organizaciji produkcijske kuće Emira Kusturice "Rasta International" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

U takmičarskom programu učestvovaće kratkometražni filmovi 20 mladih autora. Radionice će držati poznati reditelji Kim Ki-duk iz Južne Koreje i Nuri Bilge Đejlan iz Turske, objavljeno je na sajtu Festivala.

Prijavljeno je više od 200 filmova mladih autora i studenata filmskih škola iz oko 40 zemalja iz čitavog sveta, a odabrano je 20 koji će se takmičiti za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Ocenjivaće ih međunarodni žiri - iranska glumica Lejla Hatami, francuski producent Pjer Edelman i srpski glumac i producent Zoran Cvijanović.

Organizatori Festivala ističu raznolikost tema, aktuelnost i zavidan kvalitet odabranih filmova. Među njima su četiri rada srpskih autora - Momci, gde ste Jelene Gavrilović, Od pepela Ognjena Glavonića, Fragmenti Ivana Stojiljkovića i Samo što nismo Marka Grbe Singa.

U selekciji su po tri filma iz Rusije i Poljske: Marina Sonje Karpunine, Mlin za mlevenje kupusa Vadima Vinera i Selo Jane Sopkine i Jevgenija Kostkina, odnosno Barbakan Bartlomeja Zmude, Glazgov Pjotra Subotkoa i Iščezavanje Bartoša Kruhlika.

Od filmova koji su pristigli iz regiona odabrano je makedonsko ostvarenje Kraj sveta Janija Bojadžija.

Takmiče se i Pesme kiše (Ajgul Bakanova, Kirgistan, Velika Britanija), Vatromet (Đakomo Abruceze, Italija, Francuska), Musa (Kristof Nanga-oli, Francuska), Prazan hod (Matis Burkhart, Nemačka), Priča o kutiji za ručak (Piter Dirks, Belgija), Putovanje (Simao Kajate, SAD, Portugalija), Selo Alto Sause (Fernando Pomares, Španija) i Tulipan, Teksas i mi (Li Filipovski, Kanada, Estonija).

U programu „Retrospektiva velikana" biće prikazani filmovi dvojice počasnih gostiju, a njihova nova ostvarenja uvrštena su u ciklus „Savremene tendencije" - Arirang Kim Ki-duka i Bilo jednom u Anadoliji Nuri Bilge Đejlana.

„Savremene tendencije" predstaviće i neke od najboljih filmova iz produkcije 2011. i njihove autore. Na listi naslova su Razvod: Nader i Simin (Ašgar Farhadi), Piletina sa šljivama (Marđan Satrapi i Vinsent Parono), Corpo Celeste (Alis Rorvaher), Zaustavljen na putu (Andreas Drezen), Van granica (Frederika Aspok) i Pelikan Nikostratos (Olivije Orle).

U programu „Velikani evropskog filma" biće priređen omaž srpskom reditelju Aleksandru Saši Petroviću (1929-1994).

Prateći program predstaviće debitantske i inovativne filmove mladih stvaralaca iz Srbije i sveta.

U muzičkom delu „Kustendorfa" nastupiće „Pelageja" iz Rusije, „Rozenberg trio" iz Francuske, Stribor i „Trovači" iz Srbije, Adam Stinga iz Moldavije, Sandra Nkake iz Francuske, grupa „Sonido galo negro" iz Meksika i specijalni gosti sa Kube.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво