Bili smo glupi i odbili – ko je rekao „ne“ Vudstoku

„Bitlsi“, „Cepelini“, „Stonsi“, „Dorsi“, Bob Dilan... Da li je „Vudstok“ mogao da bude još bolji da oni nisu odbili ili je bio savršen i bez njih?

Uprkos tome što je Vudstok od mnogih napravio zvezde, uključujući „Santanu“ i kvartet „Krozbi, Stils, Neš i Jang“, neki izvođači su odbili da sviraju jer su mislili da im koncert na farmi u Njujorku neće preterano pomoći u karijeri, neki su imali pametnija posla, a neki jednostavno nisu voleli hipike.

Oko razloga zbog čega su „Bitlsi“ odbili da nastupe kružile su brojne glasine. Jedna od njih je da je Džon Lenon zahtevao da se u program uvrsti i bend njegove supruge „Plastik Ono bend“, ali da organizatori nisu baš bili preterano oduševljeni uslovom.

Druga, verovatnija, varijanta bila je da je Lenon rekao Artiju Kornfildu, jednom od organizatora „Vudstoka“, da bi želeo da „Bitlsi“ nastupe, ali da je bend tada već bio u završnoj fazi pripremanja Ebi rouda, poslednjeg zajedničkog albuma, i da su svi članovi već znali da je kraj blizu.

„Bitlsi“ u tom trenutku nisu tri godine bili na turneji ili održali koncert (sem u januaru na krovu u Sevil rouu u Londonu), tenzije između članova već su uzimale danak, što je evidentno iz toga da se bend raspao tri meseca nakon „Vudstoka“.

„Led cepelin“ je dobio poziv, ali je menadžer grupe Piter Grant odlučio da bend ne treba da bude tek jedna od stavki na festivalskom programu.

Pioniri hard-roka su istog leta otišli na izuzetno uspešnu turneju, a u vreme održavanja „Vudstoka“ nastupali su malo južnije, u Nju Džerziju.

Kao i za „Bitlse“, i za „Dorse“ su dugo kružile neproverene informacije o tome zašto su odbili. Dugo se pričalo o tome da je grupa odbila zato što Džim Morison nije voleo da nastupa na otvorenom.

Međutim, legendarni klavijaturista i član „Dorsa“, Rej Manzarek, naveo je mnogo prostiji i iskreniji razlog.

„Nismo nastupili na 'Vudstoku' jer smo bili glupi i odbili. Mislili smo da će biti lošija kopija 'Monterej pop festivala'“, rekao je Manzarek 1996. godine.

Razlog odbijanja „Džetro tala“ da se pojavi bio je prostije prirode. Frontmenu Ijanu Andersonu se nije dopadala ideja da nastupa pred hiljadama prljavih hipika i golih žena, gde će biti droge i pića.

„Hoće li biti mnogo golih žena? I hoće li se drogirati, piti mnogo piva i valjati se u blatu?“, pitao je Anderson menadžera benda Terija Elisa, na šta je ovaj odgovorio: „O, da.“

„U redu, onda ne želim da idem“, kratak je bio Anderson.

„Rolingstonsi“ su takođe dobili poziv, ali je Mik Džeger u to vreme snimao malo poznati film Ned Keli u Australiji.

„Prokol harum“ je odbio poziv jer je „Vudstok“ padao pred kraj naporne turneje, a i jedan od članova Robin Trauer je očekivao rođenje deteta.

Bob Dilan je prvobitno bio u pregovorima da nastupi, ali mnogi navode da nije bio preterano zagrižen, a nimalo mu se nije dopadao veliki broj hipika koji su se skupljali ispred njegove kuće u blizini planirane lokacije festivala.

Zbog toga se sredinom jula dogovorio o nastupu na festivalu na ostrvu Vajt u Engleskoj, koji se održavao u isto vreme kada i „Vudstok“.

Iako su isprva bili planirani da nastupe, momci iz „Mudi bluza“ ipak su se odlučili da nastupe u Parizu tog vikenda.

Frenk Zapa je takođe bio pozvan, ali nije bio zainteresovan: „Mnogo blata na Vudstoku. Pozvali su nas, odbili smo.“

Prvobitno planiran da nastupi bio je i „Čikago“, ali je njihov promoter Bil Grejem zakazao koncert u San Francisku istoj vikenda kada i „Vudstok“. Njihovo mesto zauzeo je „Santana“ sa bendom.

„Džef Bek grup“ našao se na zvaničnom programu festivala, ali nikada nije došao do „Vudstoka“. Razlog je bio što je frontmen i gitarista Džef Bek raspustio grupu dan pre.

„Namerno sam rasformirao grupu pre 'Vudstoka'. Nisam želeo da je sačuvam“, rekao je u svojoj biografiji.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво