Aboridžinima je vatra bila prijatelj, a sada hara Australijom

U požarima je izgorelo 17 miliona hektara australijskog kontinenta. Vatra, međutim, nije uvek bila neprijatelj – Aboridžini su je koristili kako bi upravljali šumama.

Noel i Triš Batler su vodili edukacioni kamp i aboridžinski kulturni centar u šumi u Novom Južnom Velsu. Prošle nedelje, taj kamp je uništio požar.

„Ništa nije ostalo, apsolutno sve je potpuno uništeno“, rekao je Noel Batler koji ostavlja hranu za preživele životinje i sahranjuje kengure koji su život izgubili u vatri.

Dok su imali kamp, decu su učili istoriji, a važan deo zauzimala je i vatra.

„Vatra nam je ovde uvek bila prijatelj“, kaže Noel i objašnjava da se vatra niskog intenziteta koristila kako bi se održavala ravnoteža i kontrolisao rast biljaka i drveća.

To je činjeno kako bi bila sačivana raznovrsnost i kako eukaliptus ne bi „pregazio“ ostalo drveće.

Batler ističe da su Aboridžini to činili sa generacijama sticanim znanjem, spaljujući konkretne biljke, dok su vlasti kasnije to činile vatrom koja je uništavala sve pred sobom.

Požari mesecima haraju Australijom, a 28 osoba je izgubilo život, dok je 3.000 ostalo bez doma. Više od milijarde životinja je uginulo. Zvaničnici kažu da je moguće da će još mesecima da gori vatra.

„Mislim da je ovo poziv u pomoć ne samo za Australiju već i za ostatak sveta. Ne smete da uništite prirodu. Ne smete da uništite ono što vas održava u životu“, zaključio je Batler. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије