Аустралија – апокалипса данас

У пожарима у Аустралији до сада је погинуло најмање 25 људи, угинуло више од милијарду животиња, а изгорела је површина величине Србије. Тренутно на континенту букти више од 150 пожара, од којих 70 није под контролом.

Тамо где нема ватре, има дима. И то оног густог, штетног за плућа.

Абдулах Нуман, муфтија србијански, јавља из Мелбурна да ваздух мирише на изгорело и да су све маске распродате.

Нина Марковић Kхазе, дописник Си-Би-Ес радија на српском језику из Сиднеја, каже за РТС да је у Kамбери ваздух попут пешчане олује.

"Сви су са гас-маскама. Била је несташица па је федерална влада отворила државне резерве да би их снабдела маскама. Имали смо случај жене која је изашла из авиона и пала мртва због удисања тог ваздуха", каже Нина.

Више од 100.000 људи из државе Викторија је евакуисано. Они се налазе у прихватним центрима, школама, месним заједницама. Од авуста, у пожарима је изгорело више од хиљаду кућа и станова.

Вегетација Аустралије навикла је на пожаре којима је изложена сваке године и којима се прилагодила. Међутим, ове размере пожара, упозоравају стручњаци, превазилазе способност самообновљивости флоре и фауне у Аустралији. 

Први пут у историји Аустралије гори стара шума - "rain forest".

"Та шума има своју климу и у њој увек сипи киша. Стручњаци мисле да се то никада више неће повратити. Видео сам те шуме, у њима је било дрвећа које је старо хиљаду година", каже Нуман.

Шуме и животиње нестају

Дени Пореј, директор Светске фондације за природу, огранак Адрија, објашњава да су ватре део екосистема Аустралије, али да је питање како ће се екосистем вратити у стабилно стање након овако катастрофалних пожара.

"Раније је после пожара постојала могућност да се животиње врате. Данас имамо и путеве и градове и велики број животиња, којих и иначе има мало, тешко да ће моћи да опстану", каже Пореј.

Двадесет пет хиљада коала је до сада страдало у пожарима. То је трећина целе популације ових животиња, па неки стручњаци сматрају да ће та, ионако угрожена врста, вероватно изумрети.

Kристијан Овари, биолог, каже да се сада сматра да су коале фактички као врста функционално изумрле.

"То значи да иако постоје јединке које су у дивљини и које ће преживети пожаре, њихово бројно стање је толико мало и исцепкано да популација неће моћи да се размножава. Доћи ће до укрштања јединки које су у сродству, а то није добро", каже Kристијан.

Он сматра да би евентуални опстанак врсте могли да помогну зоолошки вртови, национални паркови и организације које се баве заштитом животиња.

Муфтија Нуман описује да постоје места у Аустралији у којима је све живо уништено.

"Острво на југу Аустралије где је избио велики пожар, Острво кенгура, потпуно је изгорело", каже Нуман.

Он каже да људи скупљају коале по улицама, шумама, санирају им опекотине и покушавају да их спасу.

Свет је обишла и вест да ће око 10.000 камила вероватно бити устрељено у сушном региону Аустралије, јер жедне животиње угрожавају локално становништво очајнички тражећи воду. Очекује се да ће одстрел трајати пет дана. А нису то једине животиње које ће главом платити данак пожару.

Kристијан Овари сматра да је ово највеће изумирање оваквог типа до сада.

"Само слепи мишеви, такозване летеће лисице, доведене су до тога да је угинуло 30 одсто целе популације у Аустралији."

Нина Марковић Kхазе јавља да постоје врсте које су због ових пожара изумрле.

"Ретке врсте птица су потпуно нестале, а о томе ће се тек знати. Тренутно је у Аустралији застрашујући призор. Неко то описује као Трећи светски рат. Апокалипса", каже она.

Чак и да се сви пожари овог тренутка угасе у Аустралији, животиње ће наставити да умиру због недостатка воде, дима, од последица опекотина. Неке друге ће се намножити, што би могло озбиљно да промени екосистем континента.

Овари верује да ће торбари временом потпуно нестати. "Нове врсте ће преузети простор, као што су наши зечеви који су тамо се настанили, лисице, дингоси... заузеће своје место у екосистему и торбари ће нестати са сцене".

Kолико коштају пожари

Аустралија ће после ове ватрене епизоде морати озбиљно да преиспита и систем ватрогасних служби које почивају на волонтерском раду појединаца.

И не само што пожаре у Аустралији људи не могу да угасе, неки их и распирују. Ухапшено је чак 180 људи који су пожаре подметали, а неки од њих су управо бивши ватрогасци.

Процене о материјалној штети коју ће претрпети Аустралија крећу се од 700 милиона долара, како процењују осигуравајуће куће до 20 милијарди долара, кад се урачуна и штета од мањка туризма, јавља Нина Марковић.

Један аустралијски министар упоредио је ове пожаре са атомском бомбом. Међутим, многи грађани верују да је све ово могло да се избегне, да су представници власти били одговорнији.

Муфтија Нуман каже да се сви жале на државу, на председника владе.

"У једном месту у које је ишао да посети, људи су одбили да се рукују са њим, грдили су га да није ништа урадио јер је он кад је ватра почела отишао на годишњи одмор на Хаваје", каже муфтија.

"Федерални премијер Скот Морисон је као одговор на критике рекао да је обећао деци летњи распуст на Хавајима. Али, није он једини. Били су министри по Европи, Балију и другим егзотичним дестинацијама", каже Нина.

Kо ће платити данак

Уз све то, премијер Аустралије је један од оних светских лидера који поричу постојање климатских промена. С друге стране, многи стручњаци тврде да ови пожари можда нису почели због климатских промена, али да је њихов интензитет свакако потпомогнут њима.

Дени Пореј каже да је тешко директно довести у вези појединачан случај, са климатским променама.

"Kлиматске промене доводе до тога да наши системи постају све слабији и подложнији катастрофалним догађајима. Тако можемо направити везу између климатских промена и овог што се дешава у Аустралији."

Kристијан Овари објашњава да ће пожари додатно погоршати загађење ваздуха.

"Највеће лежиште угља сагорева тренутно тамо и то ће драстично да убрза да се подигне још више угљен-диоксида у атмосферу. Повећаће се ефекат стаклене баште и то нас вуче више ка глобалном загревању", каже Овари.

"Ми смо са пољопривредом, пресецањем пејзажа градовима, путевима, довели до тога да сада постоји много већа шанса да се овако катастрофалне ствари десе. Нажалост, и да се много теже системи могу опоравити после оваквих катастрофа", каже Пореј.

Овари упозорава да је ово што се дешава у Аустралији нешто што можемо да очекујемо да ће се дешавати свуда.

"Можда не тих размера, али то је почетак циклуса и последица проблема који имамо са глобалним загревањем. И да се сада сви пожари угасе одједном, неким чудом, онда остаје негативни ефекат гасова у ваздуху", упозорава Овари.

Док Аустралија очекује већу помоћ од Британије, с матичног континента стиже донација од Елтона Џона – милион долара. И он није једини појединац који је одлучио да помогне. Пинк, Новак Ђоковић, Металика, глумци и музичари, донирају властити новац, за спас животиња и људи.

Међутим овај пут, Обећаној земљи биће потребно много више да поново оправда свој назив.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(субота, 11. јан 2020, 19:00) - Neša [нерегистровани]

Ah

Gde nema požara ima besomučne izgradnje namesto prirode. Manjak zelenila, manjak kiseonika, manjak zdravlja, manjak života. Slučajnosti ne postoje, neznanje da.

(субота, 11. јан 2020, 16:59) - anonymous [нерегистровани]

Hjj

Požar u australiji je veći od ruskog i brazilskog zajedno: jutros baš objavljeno na rts. Sa druge strane aljkavom izveštavanju zapadnih medija o požaru u sibiru verovatno je doprinela i sama federacija zataškavajući seriju informacija o uzrocima požara i zakonskim ograničenjima u njenom kontrolisanu u ranoj fazi.

(субота, 11. јан 2020, 16:09) - R.S.K_Benkovac [нерегистровани]

UN@

Ne sjecam se nesto da je Australija gasila pozare u Rusiji koji su po obimu bili mnogo veci. Zao mi je kroz sta prolazi narod australije,ovo je velika tuga i katastrofa. Ali Kad je Rusija gorila zapadni mediji su bili uzdrzani i sturo objavljivali o katastrofalnim posljedicama. Bilo bi krajnje vrjeme da oni koji vode planetu uvide da ako se ne ujedinimo i povedemo racuna o zemlji,uskoro ce sve to oruzje koje prave sagoriti sa nama svima zajedno. Umjesto da prave protiv pozarne i sisteme protiv poplava,oni milijarde godisnje trose na orudja za istrebljenje.

(субота, 11. јан 2020, 15:41) - anonymous [нерегистровани]

Australija nije jedina

Kako smo tako koncentrisani i pričamo samo o Australiji. Šta ćemo recimo sa Brazilom ili Rusijom u prethodnoj deceniji? Najveći skorašnji požar se nije desio u Australiji. Planeta je jedinstvena i ona ne funkcioniše po našim granicama. Odavno je trebao svet da se probudi. Ovo sa Australijom će postati svakodnevica.

Uzgred budi rečeno, nikakve donacije tu ne pomažu, šteta je takvih razmera da doniran novac može da služi samo kao reklama onima koji su ga dali. Koliko ljudi je svesno situcije već dve decenije, i... jesu li išta uspeli da promene na bilo kom planu? Očigledno je. Šta svetske kompanije briga za požare, oni otpišu to kao štetu za ovu godinu i teraju dalje.

(субота, 11. јан 2020, 14:51) - anonymous [нерегистровани]

Organizovano Zlocinacko paljenje Australije

И не само што пожаре у Аустралији људи не могу да угасе, неки их и распирују. Ухапшено је чак 180 људи који су пожаре подметали, а неки од њих су управо бивши ватрогасци.
Heeeej ,cak 180 uhapsenih jer su istovremeno palili??? To je organizovan zlocin i dozivotni zatvor za sve piromane!!!

(субота, 11. јан 2020, 14:37) - Geograf [нерегистровани]

UN

A sto lepo vlada Australije ne digne glas u UN. I da velike drzave poput Rusije, Kine, SAD-a, zemlje EU i druge ne pomognu oko gasenje pozara. Neka se posalje ljudstvo, tehnika, avioni i neka idu da gase . Ovo je velika ekoloska katastrofa...

(субота, 11. јан 2020, 14:31) - anonymous [нерегистровани]

Alajbeg

Sto bi mi rekli to je alajbegova slama.One koji su tamo ziveli od uvek niko nije ni pitao za bilo sta.Sistem nametnutiv vrednosti od strane neokolonijalizma i kapitalizma neminovno dovodi do ovakvih posledica na svim kontinentima.Logika kaze da americki san nemoze da zazivi jel planeta ne moze da izdrzi takvu bahatost.Nemoguce je da to ljudima nije jasno.Pitanje svih pitanja je kako obuzdati one koji imaju moc a ne mogu da se pomire sa pravima drugih ljudi..

(субота, 11. јан 2020, 13:37) - anonymous [нерегистровани]

Tužno

To je kontinent na kome je beli čovek besomučno koristio prirodno bogastvo ne razmišljajući o eventualnim posledicama po domorodce , biljni i životinjski svet.