Putin ispunio obećanje – oslobođeno i poslednjih šest beluga kitova iz zarobljeništva

Vreme zarobljeništva je okončano za beluga kitove čija je sudbina potresla ekološke aktiviste širom sveta, a u čije oslobađanje je morao da se umeša i ruski predsednik Vladimir Putin. Naučnici su prebacili i poslednjih šest beluga kitova na brod kako bi ih pustili na slobodu.

Sudbina 11 orki i 87 beluga kitova privukla je veliku medijsku pažnju još početkom godine kada se saznalo da ih jedna privatna kompanija drži zarobljene u zalivu blizu mesta Nahotka u regionu Primorski kraj, na ruskom Dalekom istoku.

Predviđeno je da dva plovila dopreme beluge u prirodni rezervat u Japanskom moru, gde će biti pušteni u njihovo prirodno stanište, čime će biti okončan takozvani progon u „zatvor za kitove“.

Privatna firma koja je upravljala zalivom gde su kitovi držani, tvrdila je da su joj životinje potrebne u obrazovne svrhe, ali aktivisti su insistirali na tome da su one u stvari namenjene za prodaju akvarijumima i zabavnim parkovima u susednoj Kini.

Javnost je tražila da se beluga kitovi i orke oslobode, a predsednik Putin je naredio da se situacija brzo reši. Ali proces je trajao mesecima, jer su se pred nadležnima isprečile i logističke i pravne prepreke.

Ruski zakoni ne zabranjuju hvatanje kitova u „kulturne i obrazovne svrhe“, a mogućnost prodaje je nejasno definisana zakonskim odredbama. Međutim, sud je na kraju presudio da su životinje stečene nelegalno. Vlada je od tada obećala da će pooštriti zakonodavstvo tako da kitove ubuduće mogu da love samo naučnici i domorodačko stanovništvo.

Odrasli kit beluga može imati oko 1.600 kilograma, pa su bule potrebne veoma moćne dizalice kako bi ih ukrcali na istraživački brod „Profesor Kaganovski“, koji će ih odvesti na slobodu.

Nažalost, tokom poslednjeg prebacivanja došlo je do pogoršanja vremena, pa su naučnici odlučili da prekinu operaciju transporta započetu u utorak iz straha da bi se životinje mogle povrediti. Akcija će biti nastavljena čim se vremenski uslovi poprave.

Okeanograf Žan-Mišel Kusto, sin legendarnog Žaka Kustoa, pomogao je ruskim naučnicima u pripremi organizacije transporta. Orke i beluge su veoma osetljiva stvorenja i da bi preživeli u divljini moraju da budu u dobroj formi i da budu pušteni u vodu čija temperatora odgovarnja njihovim životnim ciklusima. Veliki problem je predstavljala i činjenica da su životinje već bile navikle da žive sa ljudima i da ih oni hrane.

Prva serija ovih morskih sisara koja je oslobođena sastojala se od 11 orki koje su puštene u Ohotsko more krajem juna. Uskoro će i sve baluge biti na slobodi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво