Posle okeanskih „grabulja“ za skupljanje otpada, predstavljene i rečne

Holandska fondacij posvećena borbi protiv plastičnog otpada u okeanima, predstavila je novi izum koji će sprečiti da plastični otpad i stigne do okeana, tako što će ga skupljati u glavnim rečnim slivovima.

Nevladina organizacija „Oušn klinap fondacija“ (Ocean Cleanup Foundation) poznata je po više od 600 metara dugačkoj plutajućoj naprava koja je započela čišćenje „Velikog pacifičkog tepiha smeća“.

Novi sistem za prečišćavanje koji su predstavili radi po sličnom principu. Opet je u pitanju plutajuća konstrukcija koja prikuplja plastiku iz reka.

„Kako bismo rešili problem plastičnog otpada, moramo da uradimo dve stvari. Moramo očistiti ono što je već stiglo u okeane i za to nam je, naravno, potreban sistem za čišćenje okeana. Sada očekujemo da ćemo ovim izumom rešiti i drugi deo jednačine, i sprečiti da još plastike dospe do okeana“, naveo je u svojoj izjavi za Rojters, Bojan Slat, pronalazač i osnivač Fondacije.

Rečna verzija, nazvana „Interseptor“, sastoji se od plovila koje je usidreno uz obalu reke, a plutajuće omče, koje ne ometaju kretanje životinja i rečnog saobraćaja, preusmeravaju otpad u njegov sistem za sakupljanje.

Sistem je već testiran na rekama u Indoneziji i Maleziji, a druga dva će biti postavljena u Vijetnamu i Dominikanskoj Republici. Kako naglašavaju u Fondaciji, ovaj uređaj može da izvuče hiljadu kilograma plastičnog otpada za jedan dan.

Bojan Slat naglašava da je jedan odsto rečnih slivova odgovorno za 80 odsto zagađenja u svetskim morima. Zati će ovaj pronalazak, po njegovom mišljenju, biti pravi odgovor na rešenje problema zagađenja okeana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво