„Reži“ i posle 40.000 godina – džinovski praistorijski vuk iz sibirskog permafrosta

Senzacionalno otkriće glave praistorijskog vuka, sa potpuno očuvanim čeljustima, krznom i mozgom, izazvalo je veliku pažnju u naučnoj zajednici kada je na njega naišao Pavel Efimov prošlog leta u severnoj Jakutiji.

Naučnici su proteklih godinu dana naporno radili na ispitivanju glave, a otkriće i svoje nalaze o njemu obelodanili su na konferenciji japanskog Nacionalnog muzeja za nauku i inovacije „Mirajkan“ u Tokiju.

Vuk, čije gusto krzno i impresivna čeljust su i dalje netaknuti, bio je potpuno odrastao i starosti između dve i četiri godine. Japanski naučnici su utvrdili da je glava stara 40.000 godina.

Naučnici švedskog Prirodnjačkog muzeja detaljno analiziraju DNK predatora iz pleistocena.

„Ovo je jedinstveno otkriće ostataka potpuno odraslog preistocenskog vuka sa potpuno očuvanim tkivom. Upoređivaćemo ga sa današnjim vukovima kako bi bolje razumeli kako je vrsta evoluirala“, rekao je Albert Protopopov sa Akademije nauke Jakutije.

Glava pleistocenskog vuka je 40 centimetara dugačka, što čini oko polovine dužine današnjih vukova, čija se dužina kreće od 66 do 86 centimetara.

Izuzetno otkriće obelodanjeno je u Tokiju tokom otvaranje gradniozne postavke mamuta organizovane od strane ruskih i japanskih naučnika.

Zajedno sa vučjom glavom naučnici su predstavili i besprekorno održano mladunče pećinskog lava.

„Njihovi mišići, organi i mozak su u dobrom stanju. Želimo da utvrdimo njihove fizičke sposobnosti, ali i tadašnje stanje ekosistema upoređujući ih sa današnjim lavovima i vukovima“, istakla je Naoki Suzuki, profesorka paleontologije i medicine sa Univerzitetske škole medicine u Tokiju.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво