Odgovori lekara, 3. 12. 2014.

Ove srede medicinske savete samo na RTS-u daju lekari: Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Imam danima bolove u levom delu stomaka. Šta bi to moglo da bude? Moram da napomenem, da nisam išao kod lekara. (D.P)

Odgovor: Svaki bol u stomaku zahteva pregled lekara. Vaš izabrani lekar će na osnovu anamneze i pregleda proceniti šta je dalje potrebno uraditi. (Doktor Milena Turubatović, Dom zdravstva „Savski venac“)

Pitanje: Imam 39 godina i od prošle godine su počeli moji problemi sa alergijom. Liče na ujed komarca i na početku su nesnosno svrbeli, a meni je ličilo na koprivnjaču. To je ubrzo prošlo, međutim u julu su se tegobe vratile. Najviše sam ih imala na laktovima, kolenima i skočnim zglobovima. Sa hranom nije povezano bar ja to nisam primetila, nemam nikakve zdravstvene tegobe. Pre nekoliko meseci sam vadila krv i rezultati su bili dobri. Moja doktorka kaže da je to na nervnoj bazi i ne šalje me dalje. Kao mala sam patila od takvih alergija i nisam ih imala do prošle godine. Molim Vas za savet, šta da radim? Da li je to za ispitivanje ili je samo stres? (I.P)

Odgovor: Nemojte paničiti. Sami navodite da se to samo od sebe vrlo brzo povuče, tako da je bitno da ako se ponovo pojavi, javiti se svom lekaru. Ako proceni da ne može sam da reši problem uputiće Vas dermatologu. S obzirom da navodite da ste nervozna osoba, može se desiti da Vas cela koža svrbi. Zato možete u dogovoru sa lekarom uzeti neki lek koji će Vas opustiti i umiriti. (Doktorka Milena Turubatović, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Da li se na VMA radi operacija podizanja bešike kod žena tzv. mrežicom kao posledica slabljenja usled stres inkontinencije? Moja majka (67) već dugo ima dijagnostikovanu ovu bolest, pije lek „ditropan“, ali nema poboljšanja. Simptomi su neprijatni i remete joj velikoj meri normalan život. (S.V)

Odgovor: Ova vrsta operacije se obavlja na VMA. Potrebno je prethodno da odete na pregled kod urologa. (Vojnomedicinska akademija).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar