Odgovori lekara, 13. 9. 2014.

Ove subote lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije odgovaraju na Vaša pitanja. Čitajte nas i u ponedeljak. Upoznajemo Vas sa limfomima. 

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Imam sina od dve godine i često ima dijareje. Bio je u bolnici nekoliko puta. „Lineks“ pije, ali mu ne pomaže. Šta da koristimo kako bi mu bilo bolje?

Odgovor: Niste naveli da li je dete u bolnici bilo zbog dijareja ili su u pitanju drugi zdravstveni problemi, a dijareja je prateća tegoba. Ako je lečeno zbog dijareja da li su ispitani svi mogući uzroci? Da li su rezultati uredni? Ukoliko je dete zdravo, ja Vam savetujem da pokušate sa korekcijom ishrane.

Ishrana bazirana na pirinču, povrću, probiotskim jogurtima, kefiru, ishrana bez koncentrovanih šećera, bez grickalica, bez kupovnih sokova i mesnih prerađevina možda može dati dobre rezultate. U svakom slučaju, pedijatar Vašeg deteta će u odnosu na obavljene preglede u bolnici dati najbolji savet za dalje lečenje. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski venac“).

Pitanje: Već neko vreme imam problem sa nestabilnošću i zanosim se pri hodu. U toku dana mi se često pojavljuje zanošenje pri naglom okretanju glave, a nakon toga nastupa nemir i strah. Osećam bol u levoj strani kuka i noge. Rađeni su EKG, MRI vrata i glave, dopler krvnih sudova, kontrolisan je centar za ravnotežu, primenjivana je i terapija od strane psihijatra i neuropsihijatra, ali poboljšanja nije bilo. Šta bi po vašem mišljenju mogao biti uzrok svemu ovome i da li postoji dijagnoza i eventualno lečenje koje bi pomoglo ili pak ublažilo ove simptome? (S.R)

Odgovor: Vidim da niste napisali da imate neki poremećaj, pa pretpostavljam da je sve u fiziološkim granicama. Ostaje da se pridržavate opštih principa zdravog života, dovoljno odmora, pravilna ishrana raspoređena u pet obroka, minimum dva litra vode dnevno, svakodnevne šetnje pola sata, bez naglih pokreta tela. Sa svim rezultatima obavljenih pregleda javite se svom lekaru, koji će Vas najbolje posavetovati i pratiti. (Dr Sandra Mrđa, DZ „Savski venac“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 13. sep 2014, 15:23) - pancevac [neregistrovani]

Hvala Vam

Postovani RTS i Doktori
hvala Vam sto dajete savete. Molim Vas ako je moguce uvedite sistem takav da kada lekari daju odgovor na pitanja na e mail dobijemo potvrdu da smo dobili odgovor,jer priznacete jako je tesko svaki dan proveravati sajt rts.rs kada smo dobili odgovor. Hvala Vam