Odgovori lekara, 4. 6. 2014.

Sreda je dan za savete lekara. Sa nama su i ove nedelje lekari Doma zdravlja „Savski venac“, instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet srede: Ne ignorišite signale tela. Ako na primer počnete naglo da gubite na težini, imate bolove, otežano dišete, imate mrlje i tačke pred očima, posetite lekara. Ovi simptomi su važni, jer nas mogu naterati da posetimo lekarske ordinacije i proverimo naše zdravstveno stanje. Naizgled obični simptomi, ali ih nikako nemojte zanemariti.

Pitanje: Šta je keloid? Da li se može ukloniti?

Odgovor: Keloid je vrsta ožiljka koji predstavlja rezultat prekomernog stvaranja vezivnog tkiva pri zarastanju rana, a koji se širi van granica same rane. Često su crvene boje ili nešto tamniji u odnosu na okolnu kožu. Keloidi mogu da nastanu sa zakašnjenjem od više meseci posle povrede, ali mogu nastati i spontano bez vidljivih povreda i kod akni. Oni imaju prvenstveno estetski efekat na pacijente. Javljaju se najčešće kod mlađih osoba i osoba tamnije kože. Lečenje je individualno u zavisnosti od veličine keloida, prethodnih terapija i starosti pacijenta. Koristi se ubrizgavanje: kortikosteroida, interferona, bleomicina, a u promene sa lokalnom primenom masti i krema, terapija zračenjem, operativno uklanjanje, laserska terapija. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“).

Pitanje: Imam 30 godina, a od nedavno imam probleme sa vidom.Tada sam i nejasno govorio. Neurolog mi je  prepisao da pijem „stugeron forte“ i „diazepam“, urađen mi je i EEG glave. U izveštaju piše da imam Dg. G44. Lekari su mi rekli da pijem lekove i da se ne nerviram. Šta da radim, pitam Vas za savet?

Odgovor: Poštovani, pretpostavljam da ste u dogovoru sa svojim lekarom pored EEG-a obavili i sve neophodne preglede: oftalmolog, kolor dopler krvnih sudova vrata, MSCT endokranijuma i da je neurolog obavio dobar neurološki pregled i da je na osnovu svih rezultata dao savet terapije. Pridržavajte se preporuka i javite se na zakazanu kontrolu. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski venac“).

Pitanje: Koji su antibiotici širokog spektra? Koje da uzimam, kako ne bi postala rezistentna?

Odgovor: Antibiotici širokog spektra su antibiotici koji deluju na veliki broj bakterija. Tu spadaju: ampicilini, amoksicilini, amoksicilin sa klavulonskom kiselinom, doksiciklin. Lekari ih preporučuju kada nisu sigurni koja je bakterija izazvala infekciju ili kada je infekcija uzrokovana različitim vrstama bakterija. Da ne biste postali rezistentni na antibiotike savetujem da ih ne uzimate samostalno. Antibiotik izabrati na osnovu kliničke slike, antibiograma, pravilno ga treba dozirati i piti onoliko dugo koliko lekar savetuje. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski venac“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar