Читај ми!

Odgovori lekara, 7. 5. 2014

Sreda je dan za savete lekara. Sa nama su i ove nedelje lekari Doma zdravlja „Savski venac“, instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet srede: Ako se zna da šetnja: ublažava stres, jača imunitet, sagoreva masti, smanjuje nivo holesterola u krvi, utiče pozitivno na naše srce, onda ni ne čudi što lekari kažu - šetnjom do zdravlja. Znajte da samo 30 minuta svakodnevne šetnje može da vas preporodi. Pre nego što krenete, zagrejte se do pet minuta. Iskoristite i dnevno svetlo i moć sunca, jer ono blagotvorno utiče na Vaš organizam. (pripremila: Ivana Božović)

Pitanje: Moj sin ima dve godine i četiri meseca i dobio je na poklon patike bez anatomskog uloška. Do sada je uvek nosio anatomsku obuću, a čula sam da ona i nije tako dobra. Moje pitanje je: anatomski ulošci da ili ne?

Odgovor: Pri izboru dečije obuće, važno je da su prve cipele visoke (iznad skočnog zgloba), da je petni deo čvrst, đon ravan, mekan i elastičan. Bilo bi dobro da je obuća izrađena od prirodnih materijala i da ne bude lepljena. Cipele mogu da imaju i anatomski uložak, ali to nije neophodno i to ne znači da dete neće imati ravna stopala ako je nosilo ovakvu obuću. Na pojavu ravnih i spuštenih svodova utiču i mnogi drugi faktori. Praksa je pokazala da je pojava ovog i drugih deformiteta (iks-noge, deformiteti kičme) mnogo manja kod dece koja su do treće godine, a mnoga i do polaska u školu nosila obuću sa anatomskim uloškom. (Dr Milena Turubatović, Dom zdravlja „Savski venac“).

Pitanje: Pročitao sam članak profesora Džejmsa Kolinsa sa Harvarda, kojim je dokazano in vitro i in vivo da joni srebra do hiljadu puta pojačavaju dejstvo antibiotika i istovremeno sprečavaju rezistenciju bakterija na antibiotike. Zanima me da li će negativna kampanja medicinara i farmaceuta o korišćenju koloidnog srebra sa ovim prestati. Da li kod nas postoje iskustva o korišćenju srebra, osim u kozmetici?

Odgovor: Srebro je od davnina korišćeno kao moćan antiseptik i antibiotik. Potvrđena je efikasnost koloidne srebrne vode protiv 650 vrsta mikroorganizama. Posle pojave penicilina, srebro je potisnuto iz upotrebe. Danas, srebro se primenjuje u specijalnim vrstama zavoja koji sprečavaju inficiranje rana, u urinarnim kateterima da se spreči razvoj urinarnih infekcija, srebro sulfadiazin se koristi u kremama za opekotine. Savremeni klima uređaji, mašine za veš, frižideri i drugi kućni aparati počinju da se izrađuju sa „ag+ tehnologijom", „silver tehnologijom", te nude dezinfikovan vazduh iz klima uređaja, dezinfikovan veš iz veš mašine.

Nedavno je i kod nas, na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu na katedri za mikrobiologiju sprovedeno istraživanje o efikasnosti nano koloidne srebrne vode proizvođača „Maxlab" iz Novog Sada. To je prvi put da je u jednoj naučnoj instituciji u Srbiji potvrđeno antimikrobno dejstvo koloidnog srebra od strane naših stručnjaka. U laboratoriji je potvrđena efikasnost protiv Staphyloccus aureus-a, Enterococcus faecalis, Salmonella typhimurium, Candida albicans. Po današnjim klasifikacijama koloidna srebrna voda bi se mogla svrstati u tradicionalne lekove (jer se koristi hiljadama godina). (Dr Milena Turubatović, Dom zdravlja „Savski venac“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво