Otvoren festival novih medija – "Play UK"

U Muzeju primenjene umetnosti otvoren je regionalni festival novih medija "Play UK" koji postavlja pitanje da li su video igre umetnost? Na samom otvaranju publika je imala priliku da se upozna sa radom umetničkog kolektiva „Blest Teori“ koji eksperimentiše sa interaktivnom umetnošću.

U Beogradu se od 20. do 26. januara, na tri lokacije, održava festival "Play UK"  – program Britanskog saveta, koji se u ovom izdanju fokusira na video igre, gejming kulturu, a zvanično otvaranje manifestacije održano je u Muzeju primenjene umetnosti.

„Blest teori“ stvara interaktivnu umetnost radi istraživanja društvenih i političkih pitanja, postavljajući publiku u središte svog rada. Njihov doprinos festivalu je Gift aplikacija za mobilne telefone koja je povezana sa Muzejom primenjenih umetnosti i izložbom „Moda u modernoj Srbiji“ kustoskinje Draginje Maskareli.

„Aplikacija pruža priliku ljudima da urade nešto za nekoga koga vole ili do koga im je stalo. Na telefonu možete napraviti fotografiju, snimiti poruku i poslati je kao poklon preko interneta. Kada osoba primi poklon, može ga otvoriti gde god da se nalazi na svetu, a može i otići u muzej i naučiti nešto o objektima koje im je ta osoba poslala“, objašnjava Ju Rou Far.

U poređenju sa postavljanjem fotografija na društvene mreže, Gift aplikacija poziva na ličnije iskustvo jer posetioci pažljivo istražuju muzej, tražeći objekte koji imaju značenje za njih i osobu kojoj će poslati poklon. U nastavuku festivala publika će imati priliku da poseti jedinstvenu izložbu u Kulturnom centru „Grad“, koja obuhvata brojne nove i već poznate video igre, kao i niz interaktivnih igara na otvorenom.

„Jedan deo festivala obuhvata brojna predavanja i radionice koje će držati izumitelji igrica, dok je drugi deo namenjen i gejmerima i onima koji to nisu jer pokazuje šta su igre i šta mogu da ponude, navodi kustos Endrju Djus.

Direktorka Britanskog saveta za Srbiju, Kler Sirs, rekla je da ima dvostruko zadovoljstvo da otvori briljantan inovativan i zanimljiv događaj koji je prva manifestacija tog tipa u 2020. godini.

„Ova godina je za nas posebna, jer u njoj slavimo 80 godina poslovanja u Srbiji“, naglašava Kler Sirs.

Rebeka Fabrici iz Ambasade Velike Britanije u Beogradu napominje je da se na Festivalu susreću film, dizajn, umetnost i gejming.

„Prošle godine je svaki treći stanovnik naše planete uživao u britanskim gejming aplikacijama. Procenjuje se da gejming tržište u Britaniji vredi više od filmskog i muzičkog tržišta zajedno“, dodaje Fabrici.

Direktorka Muzeja Ljiljana Miletić Abramović napomenula je da Festival deo izložbe „Moda u modernoj Srbiji“.

Radionice i predavanja 

Festival "Play UK 2020" Britanski savet organizuje u partnerstvu sa „Nordeusom“ i Asocijacijom industrije video igara Srbije.

Više od 50 kreativaca, koji se bave gejmingom iz Srbije i 30 iz regiona Zapadnog Balkana učestvovaće u radionicama i predavanjima, koje će voditi istaknuti profesionalci britanskih indi gejming studija.

U Nordeus habu oni će od 20. do 24. januara razvijati svoje veštine i upoznati se sa nanovijim trendovima u gejmingu u Velikoj Britaniji.

Festival će činiti brojni susreti i razmene iskustava kreativaca koji stvaraju u ovoj oblasti, a širu publiku očekuje zanimljiv program u okviru izložbe video igara, koji će pokazati umetničku stranu gejminga i, naravno, pružiti vrhunsku zabavu.

Izložba video igara će se održavati u Kulturnom centru „Grad“ od 24. do 26. januara. Interaktivnu kolekciju zanimljivih i uzbudljivih igara koje dolaze iz Velike Britanije će postaviti dvojica škotskih kustosa, čuvenih u svetu digitalnih igara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво