Pogledajte kako leti ruska raketa deset puta brža od zvuka

Tokom velikih vojnih vežbi u Crnom moru stručnjacima je posebno pažnju privukla krstareća raketa „kinžal" koja se lansira iz vazduha. Prikazano je i drugo oružje, kao što je već proverena raketa „kalibar".

Na snimku ruskog Ministarstva odbrane vidi se avion „mig-31k” koji nosi hipersoničnu raketu „kinžal". Avion ispušta raketu koja prvo slobodno pada nekoliko momenata, a zatim se aktivira motor i raketa dobije veliko ubrzanje.

Navedeno je da „kinžal” može da dostigne brzinu deset puta veću od brzine zvuka. Zbog toga, tvrde mnogi, veoma ju je teško ili skoro nemoguće presresti.

Ima domet od minimum 1.000 kilometara, ali pošto se ispaljuje iz vazduha, efektivni domet je veći, jer pomoću nosača aviona i samih letelica mogu da dođu bliže meti.

Za sada su rakete montirane na avion „mig-31k”, pri čemu oznaka „k” označava varijantu tog legendarnog aviona koja može da nosi „kinžal".

Očekuje se i ugradnja raketa u druge avione, kao što su bombarder „Tu-22m3”, a možda i lovac pete generacije „Su-57”.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво