„Erbas“ razvija sistem „nevidljivosti“ za helikopter H-145M

„Erbas helikopteri“ razvijaju novi sistem pomoću kojeg bi helikopter H-145M bio opasan dimom koji bi mu pomogao da bude „nevidljiv“. Sistem bi se primenjivao u fazi lebdenja prilikom izbacivanja trupa.

Programski direktor za helikopter H-145M Mark Hening rekao je na medijskom brifingu u Minhenu da takva vrsta sistema predstavlja inovaciju kada je reč o helikoterima i da se pokazala dobro prilikom ranih testova, prenosi portal Džejns.

„Razvijamo sistem za brzo skrivanje tokom leta kako bi H-145M bio nevidljiv tokom najopasnije faze misije, kada lebdi na visini od dvadesetak metara prilikom izbacivanja trupa. To je primenjeno na vozilima, ali nije nikad na helikopterima“, rekao je Hening.

Kako je dodao, sistem funkcioniše tako što se na helikopter instaliraju uređaji za ispuštanje dima pomoću kojih se dim širi oko letelice.

Na taj način se zamračuju vizuelni i infracrveni signali helikoptera. 

Laki višenamenski helikopter H-145M jeste jedan od najsavremenijih u svojoj klasi.

Reč je o poslednjoj generaciji helikoptera za izvršavanje najzahtevnijih misija – transporta, traganja i spasavanja, borbenih misija, medicinskih evakuacija, nadzora i osmatranja, itd. 

Može da pokrije širok spektar vojnih zadataka. Ima moderan kokpit, a kabina je kompatibilna sa naočarima za noćno letenje. Tu je i napredna verzija autopilota.  

Inače, među kupcima helikoptera H-145M je i Srbija koja je naručila devet takvih letelica. Srbija je prvi kupac H-145M opremljenog sistemom H-Fors a prvi helikopter sa tom opremom uspešno je izveo svoj prvi let u septembru ove godine u Donauvertu u Bavarskoj.

Prvi helikopter H-145M je predat Srbiji u junu na sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu.

„Erbas“ je uveo filozofiju bazične platforme za helikoptere na koju može da se instalira različita oprema za različite letačke operacije. Zbog toga H-145M ima „multirol“ platformu i moguće ga je koristiti za više namena.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво