Први "Ербасов" хеликоптер предат Србији

"Ербасов" хеликоптер Х-145М, први од девет, стигао је у Србију и свечано је откривен на почетку Сајма наоружања и војне опреме у Београду. Председник Александар Вучић поручио је да је нови хеликоптер права лепотица и да је поносан на нашу земљу, јер је изашла из кризе и постала поуздан партнер светским компанијама попут "Ербаса".

Кључеве хеликоптера председнику Александру Вучићу свечано је уручио извршни директор "Ербаса" Бруно Еван.

Након тога, за команде летелице сео је начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, не скривајући задовољство што ће таква летелица бити у саставу ескадриле српске армије.

Реч је о вишенаменској платформи која се користи за подршку специјалним снагама.

Од девет хеликоптера Х-145М, колико их је наручено, пет је за војску, а четири за полицију.

Од пет летелица намењених за војску – три ће бити наоружане, а две су предвиђене за трагање и спасавања и биће опремљене тако да ће моћи да прођу кроз облаке.

Председник Александар Вучић изјавио да је поносан на нашу земљу, јер је изашла из кризе и постала поуздан партнер светским компанијама, попут "Ербаса", од којег је данас преузела први од девет хеликоптера Х-145М.

Вучић је на сајму наоружања "Партнер" рекао да је укупна вредност девет хеликоптера које набављамо од "Ербаса" 105 милиона евра и да Србија своје обавезе плаћа без дана кашњења.

Указао је да су хеликоптери опремљени различитом опремом и наоружањем, те да је пет намењено за војску, а четири за полицију.

Наручене су још три "суперпуме", најбољи и најскупљи хеликоптери, што је укупно 12 "Ербасових" хеликоптера, рекао је Вучић и најавио да ће бити још наруџбина за ту компанију.

"Ми ћемо ове године добити више хеликоптера него што смо их имали у наоружању војске и полиције у претходним деценијама. Онда вам је јасно колико је Србија напредовала у финансијском смислу и колико може опреме да обезбеди", рекао је Вучић наводећи да је то важно у будућности и због ванредних ситуација, као и због бољих услова за очување интегритета и одбране земље. 

Захвалио је извршном директору "Ербаса" што је први хеликоптер стигао на време и поручио и да ће Србија као одговорна држава плаћати такође све на време и имати задовољство да и даље сарађује са француском компанијом.

Рекао је да је са "Ербасом" успостављена добра сарадња, а да је посебно значајно за нас да се укључи и "Мома Станојловић", због рада са "газелом", сертификата и јачања наше дубинске структуре и могућности за поправљање и реновирање наших хеликоптера.

За нови хеликоптер је рекао да је права лепотица и да су грађани то зарадили, а да ће помагати у поплавама, превозу ватрогасаца, људи, за превоз робе и друге намене.

"Ми ћемо ове и следеће године набавити 19 хеликоптера, а заједно са два од пре две године, биће укупно 21 хеликоптер. Имамо нешто и одраније у полицији и војсци", рекао је Вучић.

Све смо раније имали "на нула одсто од онога што нам је било потребно", додао је Вучић.

Поручио је директору "Ербаса" да ће Србија наставити да наручује и додао да је важно да земља притом не угрожава јавни дуг.

Председник каже да ће на крају јуна држава имати од 350 до 400 милиона евра суфицита, иако је био очекиван минимални дефицит. "Са 400 милиона евра знате шта све можемо да купимо. Желимо додатно Ваздухопловни завод 'Мому Станојловић' да оспособимо и када подигне своју снагу и капацитете, онда ће бити све другачије", додао је Вучић.

А када ће "Мома" производити и делове за "Ербас" видећемо, само да се ми прво консолидујемо, додао је председник.

Еван: Дугорочна сарадња "Ербаса" са Србијом

Директор компаније "Ербас хеликоптерс" Бруно Еван истакао је да је веома задовољан што "Ербас" има дугорочну и глобалну сарадњу са нашом земљом.

Еван је поздравио учеснике сајма и нагласио да "Ербас" слави 50 година постојања и да је посебно задовољан што уједно славе и веома добру дугорочну сарадњу "Ербас хеликоптерса" и Србије.

"Хеликоптер 'газела Х-145М', који видите овде, показује дугорочну сарадњу која је пре 50 година стартовала са 'газелом', а сада је недавно потписан уговор за хеликоптере Х-145М", рекао је Еван.

Каже да је пре неколико месеци рекао председнику Вучићу да ће урадити све што могу да на време испоруче први хеликоптер и да се то управо сада и десило.

Еван је нагласио да су тој компанији веома задовољни што могу да допринесу даљој сарадњи са Србијом, као и да ту нису у питању само хеликоптери, већ да је реч о глобалној кооперацији са Ваздухопловним заводом "Мома Станојловић", који се квалификовао за одржавање "газеле" и Х-145М. 

Додао је да је реч и о сарадњи у области наоружања.

"Зато што смо ми купили системе које видите на овим хеликоптерима, који укључују и српску војну опрему, која је одговарајућа и која ће допринети извозном тржишту Србије. Тако да је реч о глобалној сарадњи са 'Ербасом' и веома смо задовољни што 'Ербас' може да допринесе успеху овог пројекта", нагласио је Еван. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво