„Huavejeva“ slamka spasa, da li će biti dovoljno?

Svoj novi operativni sistem „Huavej“ je krstio kao „Hongmeng“, a kineski tehnološki džin sada užurbano radi da ga osposobi kako bi korisnicima ponudio alternativu za „Android“. Osim toga, „Huavej“ ima još jedan, potencijalno veći, problem od gubitka „Guglovih“ usluga.

Ljubav između „Gugla“ i „Huaveja“ pukla je gotovo preko noći. Bila je dovoljna samo jedna odluka američkog predsednika Donalda Trampa i seme razdora je posejano. Mnogi bi rekli: „Ako je samo to bilo dovoljno, bolje i da se raziđu.“

„Gugl“ je dan nakon toga najavio da će ukinuti svoje usluge kineskoj kompaniji, između ostalih i redovna ažuriranja za operativni sistem Android.

„Huavej“ je ubrzo uzvratio poručujući korisnicima da se ne brinu, jer je kompanija računala na ovakav scenario i da razvija sopstveni operativni sistem.

Prema pisanju Volstrit džornala, sada je „Huavejev 'mali'“ dobio i ime – Hongmeng, koje je zvanično zavedeno i zaštićeno u kineskoj Nacionalnoj službi za zaštitu intelektualne svojine.

Međutim, ubeđivanje potrošača da promene svoje navike do sada se bezbroj puta pokazalo kao veoma teška i često neuspešna rabota.

Nekoliko tehnoloških džinova, poput „Samsunga“ i „Majkrosofta“, pokušalo je da uđe na tržište operativnih sistema, ali korisnici nisu bili oduševljeni.

Vreme je pokazalo da su korisnici operativnih sistema posebno izbirljiva fela, toliko istančanog ukusa da su od tržišta operativnih sistema na pametnim telefonima načinili duopol.

Android pokreće 87 odsto današnjih smartfona, dok ostatak tržišta kontroliše „Eplov“ iOS, podaci su firme za istraživanje tržišta „Kanalis“.

Šef „Huavejevog“ potrošačkog odeljenja Ričard Ju rekao je pre par dana za Si-Bi-Es da će novi operativni sistem biti spreman za korisnike u Kini do kraja godine, a za ostale početkom naredne.

Najveća prepreka na tom polju je stvaranje takozvanog ekosistema koji će nuditi plodno tlo za razvoj aplikacija za korisnike.

I to ne samo za prebacivanje i adaptiranje već popularnih aplikacija, već za stvaranje novih, kojima će se korisnicima konstantno nuditi svež sadržaj.

Mo Đia, analitičar „Kanalisa“, rekao je za Volstrit džornal da će se korisnici „Huaveja“ u Kini potencijalno lakše prilagoditi na novi sistem, ali da je to malo verovatno sa onima van Kine, koji su naviknuti na Guglov sistem aplikacija.

Zbog toga, gubitak pristupa Androidu svakako predstavlja udarac „Huaveju“, koji je proteklih godina zabeležio izuzetne tržišne rezultate izbivši na drugo mesto po broju prodatih pametnih telefona, ispred „Epla“ i malo iza „Samsunga“.

Za sada, i „Gugl“ i „Huavej“ stoički podnose raskid, ali kao i u svakoj vezi, nekome će biti teže da preboli.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво