Od 10. decembra domen .RS će „govoriti“ čak 13 jezika

Nazivi domena, između ostalog, više neće morati da se pišu „ošišanom latinicom“ jer će od 10. decembra domen .RS „govoriti“ 13 jezika i omogućiti upotrebu 67 latiničkih slova, navodi se u saopštenju Registra nacionalnog internet domena Srbije.

Registrantima postojećih .RS domena će od tog datuma biti omogućena registracija novog naziva .RS domena, koji na određenim pozicijama umesto „ošišanih“ slova ima odgovarajuća slova koja ranije nisu bila na raspolaganju (npr. „č“ ili „ć“ umesto „c“, „š“ umesto „s“ itd), navedeno je u saopštenju.

RNIDS ističe da je činjenica da svaki narod teži da na internetu koristi svoje nacionalno pismo, i to ne samo u okviru sadržaja, već i u okviru naziva domena.

Prateći svetske trendove, RNIDS je još 2012. godine omogućio registraciju ćiriličkih naziva u okviru domena .SRB, a sada će u okviru naziva .RS domena omogućiti upotrebu šireg skupa latiničkih slova koja se koriste u Republici Srbiji, uključujući i pisma nacionalnih manjina, precizira se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво