Rusi prave laserski top za uništavanje svemirskog otpada

Rešenje za problem otpada koji se nalazi u Zemljinoj nižoj orbiti imaju stručnjaci ruske Agencije za istraživanje kosmosa „Roskosmos“ – snažni laserski „top“!

Руси праве ласерски топ за уништавање свемирског отпада Руси праве ласерски топ за уништавање свемирског отпада

Ukoliko probe budu uspešne, metoda će obezbediti bezbednije istraživanje kosmosa. Na razvoju tehnologije radila je „Korporacija za precizne sisteme“ koja je ogranak „Roskosmosa“, piše Raša tudej.

U izveštaju koji je podnela ruskoj Akademiji nauka, kompanija je zatražila podršku za istraživanje i razvoj i za eksperimentalni rad sa laserom koji zrakom može da spali svemirski otpad.

Snažni laserski „top“ bio bi postavljen na tri metra visok optički teleskop, čija je izgradnja u toku. Teleskop, predviđen za posmatranje i praćenje satelita i potencijalno opasnog svemirskog otpada, u slučaju odobrenja projekta, bio bi prepravljen u veliki laser.

U izveštaju, u koji je uvid imala ruska novinska agencija „RIA novosti“, navodi se da bi agregat stvarao energiju potrebnu za laser. „Terminator za svemirski otpad“ uništavaće sve što je potrebno procesom poznatim kao laserska ablacija.

Među stvarima koje su na spisku za uništavanje je otpad sa svemirskih brodova, ali i ostale vrste đubreta, poput izgubljene rukavice astronauta u nižoj Zemljinoj orbiti.

Prema pretpostavkama Nasinih stručnjaka, u svemiru ima više od 500.000 komada otpada veličine klikera ili većih.

Američka agencija za istraživanje svemira upozorava da „relativno mali deo orbitalnog đubreta“ može da nanese štetu letelicama i satelitima. Od oko 500.000 komada otpada, tek 20.000 je veće od lopte za bejzbol, navodi Nasa.

Sve je više zemalja zainteresovano za istraživanje kosmosa, te problem naletanja na otpad praktično raste iz dana u dan, što znači da je bilo samo pitanje vremena kada bi se postojanje uređaja poput laserskog topa ruskih stručnjaka pokazalo kao neophodno.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво