Pobeda „Samsunga“ na sudu protiv „Epla“

Vrhovni sud SAD je presudio u korist proizvođača pametnih telefona „Samsung“ u sporu oko patenta s „Eplom“, a u vezi sa dizajnom modela „ajfon“.

Sudije su navele da „Samsung“ možda neće morati da plati za sav profit koji je zaradio sa svojih 11 modela, pošto je sporan samo mali deo uređaja.

„Epl“ je ranije dobio presudu protiv „Samsunga“, u vrednosti od 399 miliona dolara, pošto je južnokorejski proizvođač kopirao „ajfonov“ patentirani dizajn, ali je sada slučaj vraćen na niži sud, koji treba da odluči koliko će „Samsung“ morati da plati.

Zakon koji se odnosi na taj slučaj potiče iz 1887. godine i nalaže da se za kršenje prava na patent plati ceo profit.

„Epl“ tvrdi da „Samsung“ treba da isplati sav profit od prodaje čitavog uređaja koji sadrži spornu komponentu, dok južnokorejski tehnološki džin to osporava i smatra da kao kaznu treba da isplati isključivo profit povezan sa posebnom komponentom koja je kopirana.

Sudija Sonja Sotomajor je napisala da zakon ne zahteva da naknada bude zasnovana na celom proizvodu, već samo na delu proizvoda.

Odlukom Vrhovnog suda u SAD, odbačena je presuda federalnog žalbenog suda, koji je naveo da „Epl“ ima pravo na ceo profit.

Vrhovni sud, međutim, nije izložio način za izračunavanje odštete, dok je Sotomajorova navela da je na sudijama nižih sudova da to odluče.

„Samsung“ je ranije tvrdio da je u određivanju velike naknade ignorisana činjenica da njegovi telefoni imaju preko 200.000 patenata koje „Epl“ ne poseduje, dok su iz „Epla“ isticali da je takva odšteta pravedna, pošto je uspeh „ajfona“ direktno povezan s njegovim osobenim izgledom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво