Читај ми!

Sunce hladi sladoled

Trojica braće iz Subotice dobro znaju kako da iskoriste sunčevu energiju. Patentirali su kolica za sladoled koja i pokreću i hlade solarne ploče. Za sada su atrakcija na Paliću i u Subotici, a interesovanje stranaca za njihov izum je veliko. Odbili su ponudu da proizvodnju premeste u inostranstvo. Očekuju pomoć države jer im je želja da naprave fabriku i za dve godine zaposle prvih 50 radnika.

Braći Grabarević sladoled nije samo omiljena poslastica već život. Josip je elektroinženjer, a njegov brat blizanac Jovica je prehrambeni tehničar, dok je njihov stariji brat Robert trgovac. Do pre četiri godine tražili su posao, a onda odlučili da ga sami započnu.

„Hteli smo prvo da kupimo jedan bicikl za prodaju sladoleda međutim na tržištu nismo našli ništa odgovarajuće i onda smo odlučili da mi to sami napravimo“, kaže Robert Grabarević.

I napravili su - neobičo vozilo na tri točka za prodaju sladoleda koje radi pomoću energije sunca. Na tendi je pet solarnih ploča, one proizvode električnu energiju koja pokreće motor i senzore i hladi frižider. Automatizovani sistem radi pomoću četiri prekidača.

„Za demonstraciju svega toga možemo da vam pokažemo da smo energiju čak iskoristili i za slavine imamo tekuću vodu na njima. Imamo kompletnu saobraćajnu signalizaciju za bezbedno kretanje. Imamo elektro pogone u točkovima“, objašnjava Josip.

Izum je spoj moderne tehnologije i tradicije. Radi i radio, i rasveta, za noć.

Kad nema sunca ovo solarno vozilo može da se kreće 40 kilometara, a frižider da ledi od 8 do dvanaest sati.

Iako je radionica braće Grabarević mala i skromna u međuvremenu su izum i usavršili. Patentirali su novi višenamenski model za serijsku prizvodnju.

„Ima sistem i grejanja i hlađenja. Može da hladi do minus 25, ali i da zagreva do plus 40 Celzijusa“, ističe Jovica.

Sa ovom neobičnom napravom jedinstvenom u svetu obišli su brojne sajmove inovacija. Izum je zaštićen i uvek je osvajao prva mesta o čemu svedoče nagrade kojih je puna radionica.

„Prvi prototip je urađen iz sopstvenih sredstava. Drugi, ovaj usavršeni model, koji će se raditi u serijskoj proizvodnji. Za izradu tog modela smo upotrebili sredstva od osvojenih nagrada“, objasnio je Robert.

Za sada je to porodični biznis od koga žive tri generacije. Očekuju da uskoro sklope i prvi izvozni posao jer imaju ponude iz Rusije, Nemačke, Grčke, Irske, Mađarske i Francuske.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво