Читај ми!

Putin odlučuje o sudbini svemirske misije

Saradnja SAD i Rusije u kosmosu, uprkos tenzijama oko aktuelne situacije u Ukrajini, nije ugrožena. Prema navodima stručnjaka, Nasa i „Roskosmos“ postale su uzajamno zavisne, ali nastavak saradnje zavisi pre svega od odgovora ruskog predsednika Vladimira Putina na američke sankcije zbog Krima.

Tenzije u odnosima SAD i Rusije oko Ukrajine se ne stišavaju, ali saradnja dve zemlje u svemiru nije ugrožena jer su agencije za istraživanje svemira dve zemlje - Nasa i „Roskosmos“ - tokom višegodišnje saradnje postale uzajamno zavisne.

Stručnjaci kažu da je malo verovatno da bi porast političkih i ekonomskih tenzija između starih hladnoratovskih rivala danas mogao da ugrozi saradnju u svemiru, jer bi to nanelo štetu obema stranama.

NASA, čije astronaute i danas do Međunarodne svemirske stanice prevoze isključivo ruski svemirski brodovi „Sojuz“, nije zabrinuta.

„Ne očekujemo da bi aktuelna rusko-ukrajinska situacija mogla da utiče na našu dugogodišnju saradnju sa Rusijom u svemiru“, rekao je „Nasin“ portparol Alard Bejtel za AFP.

Ipak, nastavak saradnje zavisi pre svega od odgovora ruskog predsednika Vladimira Putina na američke sankcije zbog Krima, kaže Džon Logsdon iz savetodavnog odbora Nasa.

„Rusija uvek može da obustavi svoju misiju, ali to bi bila katastrofa“, objašnjava Logsdon i dodaje da između Rusije i SAD postoji uzajamna zavisnost u svemiru što je dobar razlog za nastavak saradnje.

Dok Rusi prevoze američke astronaute do Međunarodne svemirske stanice, Amerikanci vrše kontrole u Teksasu i takođe plaćaju održavanje stanice.

Predstavnici Rusije, SAD, Kanade, Japana i Evrope već 13 godina borave u svemirskoj stanici, a njen život je nedavno produžen do 2024. godine.

„Uvereni smo da će naše dve svemirske agencije nastaviti da tesno sarađuju bez obzira na uspone i padove u američko-ruskim odnosima“, navela je Nasa u saopštenju.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво