Nezaustavljivi „ural“ ponovo „juri“

Posle pauze od skoro pola veka, ruska fabrika motocikala „Ural“ od 2000. godine uspešno posluje. Kako i ne bi kada njihove nezaustavljive motocikle sa bočnom prikolicom jednostavno obožavaju zaljubljenici u dvotočkaše. Led, strmi usponi, „debeli“ minus. Ništa to ne smeta „uralu“, koji je ove godine dodatno poboljšan.

Pre 15 godina ruski preduzetnik Ilja Kajt odlučio je da vaskrsne legendu. Kupio je fabriku motocikala „Ural“ želeći da na putevima širom sveta ponovo jure neuništivi sovjetski dvotočkaši sa bočnom prikolicom.

Imajući u vidu da je za nešto više od 10 godina od pokretanja proizvodnje predstavljeno nekoliko modela, svaki put sa nekoliko velikih promena, slobodno se može reći da je Ilja uspeo u tome.

Sada, fabrika proizvodi 1.200 motocikala godišnje, od čega polovinu kupuju Amerikanci. Avanturistički nastrojeni zaljubljenici u motocikle ne mogu da prestanu da hvale ove izdržljive ruske mašine.

„Kada mi vetar duva u leđa možda mogu da dostignem 100 kilometara na sat. Ali u koji to motocikal možete da se spakujete vi i vaša žena, sva kamperska oprema i kuče? Otišli smo na dvonedeljno kampovanje u Apalačke planine. Mislim da je prikolica imala oko 270 kilograma tereta, a 'ural' se bez problema peo uz svaku uzvišicu“, utisak je Vilijama Guntera iz SAD.

Model "2014" najbolje ilustruje koje su sve promene izvršene na „uralu“ od kada je ponovo pokrenuta proizvodnja. Inženjeri su konačno ubacili disk kočnice, a izbacili karburatore, kao i još nekoliko arhaičnih delova iz pedesetih godina.

Motor novog modela ima zapreminu od 750 kubika, vazdušno hlađenje, dva cilindra koji proizvode 41 konjsku snagu. Osim toga, drastično je popravljena potrošnja, kao i emisija štetnih gasova kako bi se poštovala sve stroža evropska pravila.

Ponovo na putevima

Osnovni koncept pravljenja motocikala u fabrici „Ural“ potiče još iz 1939. godine sa potpisivanjem sporazuma Molotov-Ribentrop.

Tada su Nemci, u skladu sa potpisanim dogovorom, podelili sa Rusima planove legendarnog „r-71“ motocikla, kojeg su osmilili inženjeri „Be-Em-Vea“.

Sovjetski majstori su onda iskoristili osnovne skice i zamisli nemačkih kolega i nadgradili ih omogućavajući mašini da bude izuzetno izdržljiva, pouzdana i laka za održavanje.

Nažalost, posle Drugog svetskog rata, „Ural“ jednostavno nije mogao da izdrži konkurentsku utakmicu sa stranim proizvođačima.

Srećom, od 2000. godine stvari su se popravile, a u istoj sibirskoj fabrici i dalje se proizvode ove fantastične mašine.

broj komentara 10 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. feb 2014, 16:38) - Варјаг [neregistrovani]

Супер мотор

Мотор је супер ,много ми се свиђају мотори оваквог типа.Звук моротора је громак,Не знам да ли се код нас продају вероватно не.Могу рећи да има на нету и да су цене у Русији од неких 280.000 до 390.000 Руб ( od 5700 € do 7999 €).А видим има га чак и у Америци.
Мени је нешто друго лепо запало за око.Фабрику је купио предузетник и покренуо производњу и жели да оживи производњу и да постане позната и призната у свету.Волео бих када би и код нас било таквих ,било би свима боље.Мислим да је то нај јаче у овој причи спасити нешто од заборава и дати посао људима да раде.

(nedelja, 23. feb 2014, 21:07) - anonymous [neregistrovani]

Мотор

Ма дајте неке вести о коинима, видите да скочио TIPS на 80.

(nedelja, 23. feb 2014, 20:50) - anonymous [neregistrovani]

bay

Malo me podsjeca na njemacki stil al nadam se da ce biti ok

(nedelja, 23. feb 2014, 20:09) - anonymous [neregistrovani]

Nego

Jel moze da se skine prikolica, jer mnogo mi se svidja motor bez nje.

(nedelja, 23. feb 2014, 19:01) - Gringo [neregistrovani]

Kanta

Kakva kopija BMWa od pre cetrdeset godina.

(nedelja, 23. feb 2014, 18:32) - anonymous [neregistrovani]

Molim RTS

Informaciju o ceni i dali ce se pojaviti kod nas u prodaji.

(nedelja, 23. feb 2014, 15:06) - anonymous [neregistrovani]

Odličan

I u ratnim uslovima bi bio od velike pomoći ma ovakvom teremu. Bolje da se u te svrhe nikad ne upotrebi, ali situacija u svetu nije dobra.

(nedelja, 23. feb 2014, 14:55) - anonymous [neregistrovani]

motor

koliko pare bre

(nedelja, 23. feb 2014, 14:35) - anonymous [neregistrovani]

Otpisani

Ovakav motor su Tihi i Prle zlavi " balansero ".
Izuzetna stvar za 3 osobe.

(nedelja, 23. feb 2014, 13:28) - anonymous [neregistrovani]

Dobar za pecanje i landranje po Srbiji!

Hocu i ja ovaki!