Читај ми!

Besplatne aplikacije, ipak, imaju „cenu“!

Preuzimanjem aplikacija za mobilne telefone i njihovim instaliranjem odričemo se dela privatnosti. Onaj ko je iza aplikacije, može da ima uvid u imenik, u to koga smo pozivali ili je nas zvao, pa čak i da dođe do serijskog broja aparata. Zato stručnjaci poručuju da ponude pažljivo čitamo i reagujemo brzo na čudne aktivnosti.

Moderni mobilni telefoni obasipaju nas primamljivim ponudama o besplatnom instaliranju aplikacija različitih društvenih mreža, igara i sličnog. Ako prihvatimo takve ponude, odričemo se dela privatnosti, a rizikujemo i da informacije o nama budu zloupotrebljene.

Pritiskom na opciju „prihvati“ dozvolili ste da vaš svaki korak bude praćen. Onaj ko je iza te aplikacije, može da ima uvid u vaš imenik, u to koga ste pozivali i ko je vas zvao, pa čak i serijski broj vašeg telefona.

Retko ko proveri uslove ponude, a deca, koja sve više koriste moderne mobilne aparate, ponajmanje.

Da li će praćenje po brisanju aplikacije biti nastavljeno zavisi od toga da li je ona zlonamerna. To ne možemo znati pre nego što je instaliramo, kažu informatičari.

Najpouzdanije je koristiti one koje preporučuju proizvođači telefona. Upozorenje da je neko neovlašćeno pristupio našem telefonu jesu čudne aktivnosti neposredno po instaliranju sumnjivih aplikacija.

Sistem administrator u Informaciono-komunikacionom sistemu Saša Beronja ukazuje na to da kada neko uspostavi kontrolu nad telefonom, on može da šalje poruke ka raznim servisima.

„Ako neko preuzme kontrolu nad vašim telefonom on kasnije može da šalje poruke ka raznim premijum servisima, odnosno da se to vama naplaćuje kroz telefonski račun. Tačnije može da vršlja po vašem aparatu kako god mu odgovara“, rekao je Beronja.

Nemojte računati na to da će vam mobilni operator zbog toga umanjiti račun. Oni nisu dužni da istražuju ko vas je pokrao, već naplaćuju svoje usluge.

Odgovornost je isključivo vaša jer niste bili primorani da instalirate tu aplikaciju. Podaci o nama koje smo dobrovoljno dali koriste se i u druge svrhe.

„Vi u stvari dobijate aplikaciju besplatno na korišćenje, a oni zauzvrat dobijaju podatke o vama, one koji su im potrebni za njihovu statistiku i kasnije te podatke sortirane prodaju dalje određenim agencijama“, objašnjava Beronja.

Ni Zakon o zaštiti podataka o ličnosti u ovom slučaju ne može da nas zaštiti od zloupotreba jer ne predviđa elektronsku formu saglasnosti, tako da informaciju o tome ko, na koji način i u koje svrhe koristi naše podatke, autori aplikacija nisu dužni da nam pruže.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže da nije važeći pristanak maloletnika, prilikom instaliranja aplikacije.

„Mislim da je najdelikatnije pitanje skladištenja ogromnih baza podataka, recimo, maloletnika na bazi nekakvog pristanka koji nije ni u formalnom ni u suštinskom smislu validan. Drugo, vi nemate ni kontrolu nad tim podacima“, naglasio je Šabić.

O ovoj temi tražili smo i mišljenje stručnjaka u MUP-u, ali su nam rekli da o tome ne žele da razgovaraju.

Dakle, jedino sami možemo da se zaštitimo. Za početak, da ponude pažljivo pročitamo. Isto bi trebalo da učine i roditelji kako bi mogli da upozore svoju decu na moguće opasnosti.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво