Читај ми!

"Moto X" – prvi „plod ljubavi“ Gugla i Motorole

Još otkako je „Gugl“ objavio kupovinu „Motorole“ za 12,5 milijardi dolara, svi su se pitali kako će izgledati njihov prvi zajednički smartfon. Ko se nadao novom kriku tehnologije i mobilnom superkompjuteru, njega će "Moto X" sigurno iznenaditi (čitaj: razočarati).

Prvi „veliki“ proizvod nakon što je „Gugl“ pre godinu i po dana, za 12,5 milijardi dolara „stavio šapu“ na „Motorolu“, predstavljen je prvog dana ovog meseca u Njujorku.

Za sada najveći „plod njihove ljubavi“ zove se "Moto X" i predstavlja stav „Gugla“ i „Motorole“ po pitanju značaja tehnologije u našim svakodnevnim životima i kako se ona u njih uklapa.

Rik Osterloh, potpredsednik proizvodnog menadžmenta u „Motoroli, vrlo je jednostavno objasnio njihov stav: „Smatramo da pametni telefoni i nisu baš pametni“.

To i nije baš neistinito. Iako se svaka nova verzija pametnih telefona hvali većom memorijom ili ekranom, bržim procesorom i novim opcijama koje se retko koriste, efikasnost obavljanja osnovnih funkcija mobilnog telefona ne menja se mnogo.

"Moto X" se tako vodi načelom „manje je više“ i ne pati za zapanjujućim spiskom tehničkih mogućnosti. Ideja je da korisnici u nekom trenutku više neće biti opsednuti gigabajtima, megapikselima i procesorima, a da će početi da razmišljaju o tome kako se osećaju koristeći svoj mobilni, kako im on olakšava život i koliko traje.

Memorijski gledano, dve su verzije "Moto X" na raspolaganju – od 16 i 32 gigabajta, s ekranom od 1280x720 piksela, dijagonale 11,93 centimetara.

„Mogli smo da napravimo i ekran s boljom rezolucijom, ali to bi samo trošilo bateriju, a niko ne bi primetio razliku“, izjavili su iz „Motorole".

Vizuelno, postoji čak 504 varijante kućišta "Moto X" pametnog telefona – 18 maski za zadnju stranu aparata, u paleti boja od sive do jarko ružičaste, u kombinaciji sa dugmićima na bočnim stranama telefona koji dolaze u sedam različitih boja – omogućavaju to.

Ali nije sve u izgledu...

Međutim, "Moto X" nije bez šarma i inovacija. Glavna nova odlika je prepoznavanje glasa koje je stalno uključeno. Fraza kojom aktivirate mobilni je Okay Google now, a jednom kada se nauči na vaš glas, "Moto X" će reagovati samo na njega, i prepoznati ga čak i u vrlo bučnim okruženjima i na većim udaljenostima.

"Moto X" se ponosi i svojim brzim i inovativnim aktiviranjem kamere – "Quick Capture". Ako želite nešto brzo da uslikate, treba samo da uzmete aparat u šaku i dva puta ga okrenete nalevo i nadesno, bolje reći protresete brzim pokretom ručnog zgloba (!) nakon čega se kamera u sekundi pali.

Ovo „treskanje“ mobilnog deluje pomalo neozbiljno, ali je zaista jednostavno i brzo.

Da biste izvršili okidanje, dovoljno je da pritisnete bilo koje mesto na ekranu, a "Moto X" će sam fokusirati, prilagoditi svetlo i snimiti fotografiju.

Sve druge opcije ćete morati da tražiti po podešavanjima, ali Osterloh brani ovaj princip ističući da niko ionako ne koristi dodatne opcije.

Inače, na raspolaganju sa zadnje strane je kamera od 10 megapiksela (snima 1080p video), a sa prednje 2 MP.

Vredi spomenuti i dvojezgarni procesor, Qualcomm Snapdragon S4 Pro (MSM8960Pro) 1.7 GHz

Neke osobine ipak iskaču iz osnovnog stava o jednostavnosti korišćenja. Kako telefon sve vreme prati šta radite, tako se, na primer, automatski prebacuje na "drive" način rada kada se nalazite u automobilu.

Naravno, ne može proceniti jeste li vozač ili suvozač, pa se taj način rada mora ručno isključiti svaki put kada se negde vozite.

„Motorola“ skrenula s ustaljenog pravca

Sve u svemu, novi "Moto X" je jednostavna verzija Android (4.2.2) telefona u srednjem rangu cena, s nekoliko zgodnih inovacija.

Pametan telefon koji možete jednostavno i ugodno koristiti, ali koji vas neće ostaviti bez daha svojim specifikacijama. Time neće ozbiljno ugroziti ni „Epl“, ni „Samsung“, ali čini se da to nije bila ni namera „Motorole“ koja je u razvoju svog pametnog telefona zakoračila u potpuno drugom smeru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво