Читај ми!

„Tojota“ bez vozača 2020. godine!

Japanski proizvođač automobila „Tojota“ danas je najavio da će do 2020. godine početi da prodaje samonavodeća vozila i tako postavio izazov za rivale u auto-industriji.

Na običnom auto-putu kod Tokija, „Tojota“ je predstavila prototip „mobilnog partnerstva“ u kojem vozač i veštačka inteligencija sarađuju kao tim u vozilu ispunjenom senzorima, prenosi Beta.

Na predstavljanju četvorotočkaša, automobil se bez vozača kretao 10 minuta u okviru ograničenja od 60 kilometara na čas menjajući trake, usporavajući i ubrzavajući.

Planovi „Tojote“ su deo šire inicijative japanske vlade da pokrene autonomnu vožnju do Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Istovremeno, to je velika promena u „Tojoti“, koja je navodila da je radila na novoj tehnologiji od devedesetih godina s velikim oprezom, uz navode da je ideja autonomne vožnje nerealistična i opasna.

S napretkom senzora i telekomunikacija, ta tehnologija se sve više unapređuje, posebno kao bezbednosna mera i u komplikovanim situacijama kao što je parkiranje na malom prostoru.

„Naš cilj je da ponudimo slobodu kretanja svima, uključujući starije i osobe s invaliditetom“, rekao je šef „Tojotinog“ odeljenja za bezbednost Moritaka Jošida, mada je upozorio da tehnologija autonomne vožnje još nije spremna za puteve s pešacima i biciklistima.

Tehnologija autonomne vožnje je, zajedno s hibridnim i električnim vozilima koja manje zagađuju okolinu, u fokusu auto-industrije.

„Tojota“ je takođe prikazala još jednu naprednu tehnologiju – inteligentni transportni sistem, koji isprobava na putevima u Tokiju i njegovoj okolini.

Taj sistem će biti ponuđen kao opcija za tri modela koja će prodavati u Japanu već ove godine.

Reč je o tehnologiji koja omogućava komunikaciju vozila sa senzorima na ulicama koji detektuju dolazeće automobile, kao i pešake, i upozorava vozača preko zvuka i slike na instrument-tabli.

Takođe je omogućena i komunikacija dva vozila opremljena tom tehnologijom koja se kreću jedno blizu drugog.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво