Novina na našim prostorima – interaktivni vodič kroz antičko nasleđe!

Na lokalitetu Feliks Romulijana predstavljen je potpuno nov i jedinstven turistički proizvod na našim prostorima, kojim se kulturno nasleđe na inovativan način približava posetiocima.

Новина на нашим просторима – интерактивни водич кроз античко наслеђе! Новина на нашим просторима – интерактивни водич кроз античко наслеђе!

Reč je o interaktivnoj android aplikaciji pod nazivom „Predstavite se caru Galeriju kako običaji nalažu“, koja omogućava bolje i lakše upoznavanje još uvek neotkrivenih delova gamzigradske palate.

Kroz aplikaciju posetilac na trenutak postaje „arheolog“ i prati tragove starog običaja dolaska pred rimskog cara.

Osim toga, na taj način se može naučiti više o načinu na koji su stari Rimljani provodili slobodno vreme, o polaganju žrtve bogovima i religijskim ritualima kojim su uvođeni u paganstvo, ali i čuti zanimljivi detalji iz biografije imperatora Galerija.

Na taj način, ostaci carske palate više ne predstavljaju samo arheološke relikte prošlog vremena, već počinju da komuniciraju sa posetiocima, nudeći im mogućnost da za trenutak ožive običaje i rituale rimskog doba.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da uključivanje Srbije u taj panevropski projekat u kome je ona partner sa organizacijama iz zemalja članica, govori o opredeljenosti Srbije da postane deo Evropske unije.

On smatra da je projekat izuzetna prilika da Srbija na moderan način predstavi antičko nasleđe na svojoj teritoriji i da ga učini neodvojivim delom evropske antičke baštine.

„Ja se iskreno nadam da će istočna Srbija, a pogotovu grad Zaječar, iskoristiti priliku koju im pruža ovaj projekat i kvalitetno ga promovisati i privući turiste iz Evrope i Srbije. Moderan turizam podrazumeva interaktivnost, kulturu, dočaravanje jednog sveta koji je nestao na način prilagođen savremenom čoveku i digitalnim tehnologijama“, dodao je Davenport.

Projektni menadžer u Dunavskom centru za kompetenciju Danko Ćosić istakao je značaj interpretacije kulturnog nasleđa na razumljiv i shvatljiv način onima koji nemaju stručna znanja.

„Svrha kulturnog nasleđa ne iscrpljuje se u onom trentuku kada ga otkriju i razumeju arheolozi, već onda kada je ono dostupno i shvatljivo građanima. To je moguće postići novim pristupima u interpretaciji i u muzejima i na arheološkim lokalitetima“, zaključio je Ćosić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво