Читај ми!

SAD predstavlja javnosti novi šinski top

Američka mornarica prvi put će javnosti predstaviti šinski top (railgun), koji ispaljuje projektile na daljinu oko 150 kilometara sedam puta većom brzinom od one kojom se kreće zvuk.

Predstavljanje i dejstvovanje novog oružja zakazano je za 4. februar na Sajmu nauke i tehnologije u Vašingtonu.

Novi šinski top je razvila kompanija „BAE sistems“ u saradnji sa američkom vojskom. Pre nekoliko godina ga je testirala u laboratoriji, da bi 2010. godine ispalila projektil koji generiše silu od 33 megadžula.

Američka mornarica planira da do 2016. godine na brodovima integriše novi top. Projektili koje će ispaljivati biće od 10 do 20 kilograma težine pri brzinama sedam puta većim od one kojom se zvuk prostire kroz vazduh.

To znači da bi metu na razdaljini od 100 kilometara projektil pogađao za oko 40 sekundi.

Trenutno u mornarici SAD jedini brodovi koji mogu da stvore dovoljno struje za novo oružje jesu razarači klase „Zumvalt“, pošto generišu 78 megavati.

Za sada top ispaljuje „glupe“ projektile, ali se u budućnosti planira da se razvije i navođena, odnosno „pametna“ verzija. U razvoju su takođe i topovi koji bi mogli velikom brzinom da ispaljuju manje projektile i koji bi služili kao PVO sistemi.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво