Читај ми!

У Босни овце дају мед!

Школски уџбеници у Федерацији БиХ поново привлаче пажњу (одавно огорчене) јавности - после „чињенице“ да вук живи на грани, основци су сазнали и да овца даје мед!

Квалитет уџбеника, али и најбољи интерес детета одавно нису критеријум према којем се одабиру књиге.

Након што су ученици основних школа на подручју ФБиХ из уџбеника учили да вук живи на грани, школарци се ове године суочавају са новим небулозама аутора, али и издавачких кућа, пише сарајевски Дневни аваз.

Оптужбе међу издавачима у ФБиХ пљуште, а нови министар најављује промене.

Како тврде из Удружења издавача и наставних средстава ФБиХ, избор уџбеника за ову школску годину обележила је појава поновног фаворизовања једног издавача - куће „НАМ" - чиме је настављена досадашња пракса откупљивања свега што ова кућа понуди.

Ни вук на дрвету, ни песма у којој се спомиње марихуана у књизи Музичке културе, али ни слике голе девојчице и дечака који се грле нису довољан разлог да се размотре књиге других издавача.

„Сад имамо и овцу која даје мед, имамо саобраћајне знакове који су стављени на коловоз", каже председник Удружења Ивица Вања Рорић.

Грешке у уџбеницима су могуће. Уредник куће „НАМ" Муамер Спахић тврди да се ради о класичној подвали.

„Ради се о класичном потурању, ради се о радној верзији уџбеника јер је издавачка кућа 'НАМ', од радне верзије направила ону верзију која се продаје и у којој је та грешка отклоњена", објаснио је Спахић.

Федерални министар образовања и науке Дамир Машић истиче како су грешке у уџбеницима попут „вука на грани" или „овце која даје мед" недопустиве.

„Мој приједлог ће бити да се овај уџбеник, као и сваки други у којем се нађе, скине са листе одобрених уџбеника. Рецензенти за које се утврди да су ово прескочили, што се мене лично тиче, они су трајно избрисани са листе рецензената", каже Машић.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво