Нечујан, јефтин и чува околину

После хибридних, или оних путничких возила које користе у потпуности електрични погон, на тржишту су се појавили мотоцикли на струју, за којима влада све веће интересовање на тржишту. Батерија се допуњава четири сата преко обичне утичнице.

Аутомобили на електрични погон више нису новост. Сад су им се придружили и мотоцикли на струју. Једна јапанска компанија већ је продала више од 2.000 комада, а потражња на тржишту расте.

Да ли вас је икада изнервирао бучни мотоцикл док пролази вашом улицом? То су они на бензин. Док у Јапану потражња за таквим класичним двоточкашима опада, једна токијска компанија у погонима у Кини прави скутер који ради на електричну енергију.

"Овде је био резервоар за бензин. Уклонили смо га и ту поставили батерију. Када компанија користи еколошке мотоцикле, то побољшава њен имиџ. Мислим да ће следећа година бити година мотора на струју", каже председник "Кумеија" Хироаки Аримото.

Скутер "Кумеи" може да пређе 30 километара, а батерија се допуњава четири сата преко обичне утичнице. То пуњење коштаће корисника само 10 центи, десет пута мање од бензина. Мотоцикли коштају од хиљаду и по до три хиљаде долара.

У компанији кажу да продаја иде одлично, а купују их углавном мање фирме.

"Људи су се жалили да их наши мопеди буде усред ноћи кад испоручујемо новине. Морали смо да их паркирамо блок даље од њиховх кућа. Са овим електричним скутерима не морамо да бринемо због буке", каже Шуничи Јошида из фирме за кућне испоруке.

Ипак, право тржиште за електричне мопеде су обични грађани. Зато компанија нуди пробну вожњу свакоме ко је заинтересован.

Електрични модели толико су популарни, да се чека по месец дана. И "Хонда" и "Јамаха" најављују своје електричне мотоцикле до краја године.

Аналитичари кажу да ће то појачати конкуренцију, па ћемо ускоро имати јефтине, готово нечујне електричне мотоцикле, који не загађују околину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво