Зидар-археолог

Откада се аматерски бави археологијом, Питер Бизли, бивши зидар из Хемпшира, пронашао је уз помоћ свог детектора благо вредно више од 500.000 фунти.

Британски пензионер Питер Бизли (68) почео је 1979. године из хобија да се бави археологијом када му је један колега продао детектор за метал за 80 фунти.

Испоставило се да је то био прави потез - Питер је до сада је пронашао благо вредно више од 560.000 евра, пише лондонски "Телеграф".

Овај бивши зидар, који се пензионисао 2003. године да би могао у потпуности да се посвети свом хобију, помоћу свог детектора претражује поља у близини своје куће у енглеском граду Вотерлувилу, у округу Хемпшир.

Три дана недељно он копа по шест сати дневно у потрази за артефактима из римског и норманског периода.

Највише је зарадио на римским новчићима које је нашао у близини Питерсфилда и 1996. године продао Британском музеју за 113.000 евра.

Привезак римског императора Цезара продао је за 34.000 евра, док би на прстену из доба Нормана, који ће ускоро бити стављен на аукцију, требало да заради 90.000 евра.

"Једноставно волим да истражујем. Почео сам из чистог хобија, да не бих проводио пуно времена у кући, али је временом то постало озбиљно", рекао је успешни археолог аматер.

"Одувек сам био фасциниран историјом наше земље. Пронаћи нешто што је старо стотинама година је изванредан осећај. Наравно, током година сам нашао и безброј металних отпадака, зуба кртица, итд."

Није његово све што нађе

Велики део артефаката које је нашао је давао власницима земље на којој је вршио ископавање, као поклон захвалности.

"Земља између Чичестера и Винчестера је некада припадала Вилијему Освајачу, тако да је њен потенцијал велики. Има нас на стотине који радимо исто ово, тако да морате бити темељни", каже Бизли и признаје да је на крају свог "археолошког радног дана" мртав уморан.

И још увек не може да прежали саксонски штит, копља и скелет које је морао да преда власнику земљишта у Кленфилду на које му је забрањен приступ. Поготово што верује да се на њему налази саксонско склониште за опљачкани накит, као и до 3.000 гробова, вредни милионе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво