Тајна вечера обилнија за 69 одсто

Последњи обед Исуса Христа с апостолима, тзв. Тајна вечера, кроз векове је у приказима сликара постајао све обилнији, а посуђе све веће, показало је истраживање америчких научника, који су закључили да је „уметност имитирала живот“.

Храна на чувеним сликама које приказују Тајну вечеру Исуса Христа са апостолима "порасла је у библијским размерама током последњег миленијума", открила су двојица америчких научника у свом истраживању објављеном у једном медицинском журналу. 

Тањири су временом постајали све већи, а храна све разноврснија, утврдили су Брајан Вансинк, професор на Корнел универзитету у Њујорку, и његов брат Крег, професор религијских студија на Вирџинија Веслијан колеџу у Норфоку и презбитеријански проповедник.

"С обзиром на то да уметност имитира живот, мислимо да су се промене рефлектовале и на слике које приказују најчувенију вечеру у историји", закључила су браћа Вансинк.

"Нема религијских разлога из којих се оброк повећао. Можда су се генерално оброци заиста повећавали, или су људи временом постајали све заинтересованији за храну", каже Крег Вансинк.

Њих двојица су проучавала 52 најпознатије слике на којима је представљена Тајна вечера, настале између 1000. и 2000. године, а резултате објавила у априлском броју "International Journal of Obesity", британског стручног часописа који се бави проблемима гојазности.

Браћа Вансинк су, помоћу савремене компјутерске технологије која им је омогућила да скенирају и ротирају слике и врше прорачуне, утврдила да су тањири постављени испред Христа и његових ученика, у односу на величину њихових глава, временом бивали све већи и да су за хиљаду година порасли за 65,6 одсто.

Величина централног овала повећала се за 69,2 одсто, а комада хлеба за 23,1 одсто, пренеле су агенције.

Брајан Вансинк примећује да се у Новом завету у опису Тајне вечере конкретно помињу само хлеб и вино и да нема детаља о томе шта је још могло бити на трпези.

"Ништа друго се не помиње. Не каже се да је била посуда са воћем или пита са шаргарепом, мада се разне врсте хране, попут рибе, јегуље, јагњетине, па чак и прасетине појављују на сликама."

"Студија баш и нема неки научни значај", сматра Мартин Бинкс, психолог и консултант у Медицинском центру Дјук универзитета. "Имамо боље примере у реалном животу колико су се повећале порције - само треба да погледате шта се продаје у ресторанима брзе хране", рекао је Бинкс "Вашингтон посту".

"Много савременији тест би био анализирање величине порција у рекламама током 'Супер боула'", шаљиво је предложио психолог.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво